ACRRES actief aanwezig op FF & FE

Zonnepanelen combineren met landbouw (sunbiose). Het gebruik van bliksemwater: hoe kun je besparen op kunstmest door bliksemwater (toevoegen van N aan water) te maken van je eigen zonne- of windenergie? Hoe kun je je eigen energieopwekking gebruiken voor je bedrijf? Veel vragen. ACRRES biedt tijdens Future Farming & Food Experience antwoorden.

Vraag maar raak

AGRI PV houdt zich bezig met de combinatie van landbouwteelt en zonnepanelen. Denk daarbij aan een fruitkwekerij waar boven de fruitbomen zonnepanelen zijn aangebracht. De beloftes zijn groot, maar er zijn ook uitdagingen. Hoe kunnen machines bijvoorbeeld onder de perenbomen werken? Wat is de invloed van lichtinval (die minder/anders) is op de opbrengst van de oogst. Of is iets minder licht door klimaatverandering wel beter? Aanname is dat de gewassen gezonder worden omdat er (door de panelen) minder vocht op de bladeren valt en er minder schimmelziektes ontstaan. Sunbiose biedt mogelijk ook antwoord op de maatschappelijke weerstand tegen zonneweides op landbouwgrond. Door ze te combineren kan die weerstand minder worden en zijn mogelijk ook vastgoedpartijen weer bereid te investeren in zonneweides/landbouwgrond. Maar er is nog wel veel onderzoek nodig rondom sunbiose om daadwerkelijk ingevoerd te worden. Sunbiose staat centraal in één van de vraag-maar-raak sessies tijdens FF & FE. Een boeiend en innovatief onderwerp.

Rondleiding

Er is ook een rondleiding gekoppeld aan het sunbiose project. Op woensdag 27 maart is het SWITCH-fieldlab in Lelystad geopend. Hier onderzoeken TNO en Wageningen University & Research/ACRRES hoe ons toekomstig energiesysteem, met wind en zon als belangrijkste bronnen, stabiel en betaalbaar kan blijven. In het fieldlab zijn windturbines, zonnepanelen, elektrolyser en batterijsystemen zo aan elkaar gekoppeld dat het energieaanbod afgestemd kan worden op de marktvraag én het elektriciteitsnet optimaal benut wordt.

Bliksemwater

Ander thema op FF & FE is bliksemwater. Kun je kunstmest besparen door stikstof toe te voegen aan water? Om hoge gewasproducties te halen is kunstmest noodzakelijk, maar bij de productie ervan komt veel CO2 vrij door het gebruik van aardgas. Het toevoegen van stikstof aan water door middel van plasmatechnologie wordt gezien als een mogelijk alternatief, als daarbij gebruik wordt gemaakt van groene elektriciteit. Op de testlocatie van Wageningen University & Research in Westmaas wordt geëxperimenteerd met de toepassing van ‘bliksemwater’. De uitkomsten ervan worden gedeeld tijdens FF & FE.

Energie & Innovatie

Energievoorziening op het eigen erf. Papier maken van gras. Het gebeurt allemaal onder de ACRRES vlag. ACRRES is sinds 2008 onderdeel van de WUR en heeft als strevenom op boerderijschaal op een rendabele manier duurzame energie te produceren en om producten en reststromen tot maximale waarde te brengen door waardevolle componenten in raffinagestappen van elkaar te scheiden.

FF & FE

Op 30 mei 2024, in Lelystad, vindt de derde editie van de ‘Future Farming & Food Experience’ plaats, georganiseerd door NPPL, Boerderij van de Toekomst, ACRRES, Groeikracht Cosun en IRS. En mede mogelijk gemaakt door provincie Flevoland. Duik in de wereld van future farming en verken hoe jouw bedrijf eruit zal zien in 2030 met de nieuwste technologieën. Het doorlopende programma van 9.30 tot 16.30 uur staat bol van de inspiratie. Onderstaande link biedt alle info en gratis aanmelding.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.