Voorfrezen van aardappelen door Agbot en dan op transport

De Agbot robottrekker is bij Vermuë Akkerbouw in Werkendam (N-.Br) aan een volgende klus begonnen. Voorfrezen van aardappelruggen in de klei. De AgXeed agbot wordt getest in het kader van het NPPL-R programma.
Achtereenvolgens is het perceel geploegd, voorgefreesd en worden de aardappelen gezet. Een dingetje is hier de werksnelheid van de AgBot. Met 1 à 2 kilometer per uur lukt het niet om voortdurend de pootmachine voor te blijven. Dat betekent dus: de robot ruimer voor de pootmachine aan het werk zetten. ‘In een voorjaar als dit is dat geen probleem’, vertelt gebruiker/tester Martijn Vermuë. ‘Met buiïger weer was het wel een probleem geweest.’ Pieter Rooijakkers van AgBot-fabrikant AgXeed bevestigt: ‘Zoals Marijn het nu doet, had met het voorjaarsweer van vorig jaar niet gekund.’ De kwestie is dat de robot vrij consequent het aftakastoerental op 1.000/tpm probeert te houden. Daarvoor moet op wat zwaardere stukken de snelheid omlaag, waar een chauffeur van vlees en bloed iets terugval in toeren wel zou accepteren. Rooijakkers: ‘We hebben dat al wel wat aangepast, maar we kijker er verder naar. Voor ons als fabrikant zijn dit nuttige user cases waar we data mee verzamelen en verder mee kunnen. Aan de andere kant is het ook zo dat de AgBot T2 100 kiloWatt aan de aftakas heeft en daar moet je het dan mee doen.’
Agbot in actie. Snelheid is nog een issue.
Agbot op transport
Als op locatie Werkendam van Vermuë Akkerbouw de Agbot klaar is met voorfrezen van aardappelruggen, gaat de machine op transport naar de tweede locatie in het Land van Maas en Waal. Op een perceel in Alphen (Gld.) 60 kilometer verderop. Vermuë heeft voor dat doel een aanhanger aangeschaft die laag genoeg is om zonder schade de AgXeed op te kunnen rijden. Ook in Alphen wordt de Agbot met ruggenfrees direct gevolgd door de pootcombinatie.
De AgXeed agbot wordt op transport gezet naar een andere locatie van Vermuë.
Test onder NPPL vlag
Marijn Vermuë heeft de Agbot dit jaar in gebruik onder de vlag van de Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL). Daarbij wordt hij behalve door de leverancier van de robot ondersteund door Wageningen University & Research (WUR). Het idee is om het concept robottrekker te toetsen aan de dagelijkse praktijk van een regulier Nederlands akkerbouwbedrijf. Daarbij gaat het om organisatie, inpasbaarheid, arbeidsbesparing en economische haalbaarheid.
Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.