Elektrisch onkruid bestrijden met Andela ARW-912

Onkruiden vanaf 1 millimeter groot in de rij ‘opkoken’ en op die manier biologisch en zonder grond te roeren, bestrijden. Dat doet de Andela ARW-912 wiedrobot. Deze innovatie was te zien tijdens het laatste Future Farming & Food Experience event op de Boerderij van de Toekomst.

Indrukwekkend

Indrukwekkend, dat is ie. De negen meter breed werkende, autonome elektrische en volledig uit aluminium vervaardigde ARW-912 wiedrobot van Andela & Innovatie uit Nagele (Fl.). De 12 in de typeaanduiding slaat op het aantal rijen dat de wiedrobot aankan bij een rijafstand van 75 centimeter. In gewassen met rijafstanden van 50 centimeter is de werkbreedte 6 meter. De wiedrobot wordt op dit moment gebruikt voor onkruidbestrijding in rode bieten, uien, witlof en wortelen.

12 delta-armen met ‘kookstift’

De ARW-912 spoort onkruiden in de gewasrij op waar niet geschoffeld kan worden. Daartoe is voor elk van de 12 delta-armen een camera in een gesloten box gemonteerd. Elke camera maakt tijdens het rijden elke 15 centimeter een foto. Een automatische niveauregeling zorgt ervoor dat de camera’s op de juiste hoogte kunnen werken als een van de rupsen in een (dieper) spoor terechtkomt. Elke foto wordt met behulp van een algoritme geanalyseerd om het gewas te onderscheiden van onkruiden. Worden er een of meerdere onkruiden in de rij gedetecteerd, dan wordt de delta-arm – die drie handelingen per seconde kan uitvoeren – naar de positie van het onkruid gestuurd. Daar wordt het onkruid met behulp van een pen verhit. Afhankelijk van de grootte van het onkruidplantje, duurt die verhitting korter of langer. Het bestrijden van een onkruidplantje van ‘één millimeter kost zo relatief weinig energie. Bij grotere onkruiden wordt de intensiteit van de hitte opgevoerd en wordt eventueel de tijdsduur van de aanraking vergroot. De veldrobot bepaalt zelf of dit nodig is. Elk onkruidplantje, ook de grotere, hoeft maar een keer aangeraakt te worden en dat kan op elke willekeurige plek.

Aanpasbaar aan rij-afstand

De delta-armen zijn traploos in de breedte verstelbaar om de machine aan te passen aan verschillende rij-afstanden. Elke delta-arm heeft een bereik van 25 centimeter in de lengte en 20 centimeter in de breedte. In de rijrichting kan elke delta-arm bovendien 90 centimeter bewegen. Die bewegingsruimte wordt gebruikt indien in een rij bijvoorbeeld een groot onkruid of veel onkruiden staan en de delta-arm in die rij dus langer werk heeft om het onkruid te bestrijden. In dat geval kan het voertuig maximaal 90 centimeter doorrijden terwijl de delta-arm boven het onkruid blijft hangen. De werksnelheid en capaciteit van de robot is voor het grootste deel afhankelijk van de onkruiddruk. De rijsnelheid van de machine wordt daarbij bepaald door de delta-arm die de meeste onkruiden moet bestrijden. Ter indicatie: als het onkruid 7 centimeter uit elkaar staat is een rijsnelheid van 1 km/u haalbaar.

Energie voor een volle dag werken

Het voertuig heeft een accupakket aan boord voldoende voor een volle dag werken. Tijdens het wieden wordt het accupakket bijgeladen door de zonnepanelen bovenop het voertuig. Volgens Andela is de maximale capaciteit van de zonnepanelen groter dan het energieverbruik. Zijn de accu’s toch leeg, dan is bijladen noodzakelijk om verder te kunnen werken. Er is nog geen terugkoppeling van hoe de machine z’n werk doet. Andela vangt dit op door het voertuig te laten bedienen door een operator met een afstandsbediening die constant in de gaten houdt of alles goed gaat. Tijdens het wieden rijdt de wiedrobot autonoom en op de kopakker neemt de operator de besturing over. De wiedrobot wordt vooralsnog alleen in Nederland verkocht voor € 800.000.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.