Autonome iQuus van start in Noord Holland

De eerste testen met de autonome trekker met iQuus-systeem zijn deze week van start gegaan. Als kick off van NPPL-R 2025. Om te beginnen in Noord Holland, binnenkort gaat een tweede autonome trekker door heel Nederland rijden.

Dit jaar gaan er dus twee autonome trekkers testen bij akker-, tuinbouwers en melkveehouders in Nederland. De New Holland T6 en de Fendt 516 worden uitgerust met het iQuus systeem dat landbewerking zonder dat er een chauffeur op de trekker zit, mogelijk maakt. De T6 gaat een rondje Noord-Holland doen langs een aantal boeren. De T6 met iQuus staat inmiddels bij Pim Sturm (oud NPPL-deelnemer) in Wieringerwerf die er al mee aan de slag is. De Fendt 516 wordt momenteel opgebouwd met een iQuus systeem en zal over korte tijd (verwachting twee weken) ook gaan rijden. Deze trekker gaat door heel Nederland toeren. In totaal zal de Fendt met iQuus landelijk bij zo’n vijftien boeren worden ingezet. Planning is twee weken bij elke teler. De New Holland zal vooral worden begeleid door WUR-medewerkers (met stagiaires), de 516 door iQuus leverancier GPX Solutions. Houd de website (www.nppl.nl) van de NPPL in de gaten over de ervaringen van deelnemende landbouwers.

Activiteiten

Zowel de T6 als de 516 worden ingezet voor activiteiten als: eggen, grond klaar maken, grondbewerking, voorfrezen aardappelen, graswerk, bemesten/schoffelen in prei, kappen, spuiten, schoffelen en zaaien. Dit jaar voor het eerst met een achteruitrijmodus. ‘Die wens kwam nadrukkelijk uit de testen met de iQuus in 2024’, zegt Luco Hetebrij van GPX. ‘Dit jaar gaan we kijken hoe dat uitpakt.’ De iQuus wordt sowieso doorontwikkeld op basis van de ervaringen van boeren in dit deel van het NPPL-R programma. Dit jaar zullen ook sensoren worden getest. Meldt de sensor van het werktuig een probleem, pikt de iQuus dat dan op? Inmiddels rijden er al zo’n 15 iQuus systemen in Nederland, in zowel tuinbouw als akkerbouw. Luco: ‘Je merkt dat boeren bezig zijn met het zoeken naar oplossingen voor personeelstekorten.’ GPX verkoop inmiddels ook in Australië. Luco: ‘Daar kunnen ze echt niet aan mensen komen, hier valt dat nu nog mee, ook al zien we hier schaarste.’ Andere onderzoeksvragen binnen het NPPL-R programma zijn: wat is de businesscase, hoe werkt de combinatie trekker- slimme werktuigen, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.