Autonome trekker of veldrobot: wie neemt het stuur over? (2)
Welk type voertuig is het meest geschikt voor autonome bewerkingen op Nederlandse akkers en graslanden? Is dat een trekker die onbemand kan werken, een veldrobot of een combinatie van beide? Tijdens het NPPL-webinar ‘Autonome trekker of veldrobot: wie neemt het stuur over?’, gaan technologieleveranciers, deskundigen, onderzoekers en gebruikers met elkaar in gesprek om antwoorden te vinden op die vraag. Deel 2: de veldrobot.
De eerste toepassingen van veldrobots waren primair gericht op onkruidbestrijding, veelal schoffelen. Sommige veldrobots kun je daartoe uitrusten met een standaard schoffelbalk maar in veel gevallen zijn speciale machines en werktuigen nodig. Dat geeft een heel ander investeringsplaatje dan werken met een tot autonome uitvoering omgebouwde standaard trekker waaraan je gewoon standaard werktuigen en machines kunt koppelen. Welke veldrobots kunnen wel overweg met standaard werktuigen en zijn technisch gezien een directe concurrent van een autonoom werkende standaardtrekker? Ofwel welke commercieel beschikbare multifunctionele veldrobots kunnen een standaard machine tillen en aandrijven? Daartoe duiken we in de veldrobot catalogus van Future Farming. Wat fabrikanten betreft hebben we het dan over AgroIntelli (Deens), AgXeed (Nederlands), Amos (Amerikaans), AutoAgri (Noors), Digital Workbench (Duits), EarthAutomations (Italiaans), FieldRobotics (Italiaans), Lambers & Exobotic Technologies (Belgisch), Naïo (Frans), Sitia (Frans), Siza Robotics (Frans) en SwarmFarm (Australisch).
Nederlandse ondersteuning onmisbaar
Voor een succesvolle introductie, technische ondersteuning, updates en onderhoud zijn een Nederlandse importeur en/of dealer absoluut onmisbaar. Onder die ‘voorwaarde’ blijven uit bovenstaand rijtje momenteel AgroIntelli, AgXeed, Digital Workbench en Naïo over als relevant voor Nederland. Wat uitvoeringen betreft hebben we het dan over onder meer de:
- AgroIntelli Robotti LR werktuigdrager
- AgXeed AgBot 2.055W3 (driewielige uitvoering)
- AgXeed AgBot 2.055W4 (vierwielige uitvoering)
- AgXeed AgBot 5.115T2 (rupsuitvoering)
- Digital Workbench Tipard 1800 werktuigdrager
- Naïo Orio werktuigdrager
Hoewel AutoAgri en Lambers & Exobotic Technologies voor zover bekend nog geen vertegenwoordiging in Nederland hebben, is de kans groot dat deze fabrikanten hun ogen op ons land gericht hebben. Hoe schatten technologieleveranciers, deskundigen, onderzoekers en gebruikers de kansen van dergelijke multifunctionele veldrobots in voor Nederlandse akkers en graslanden? Meld je aan voor het webinar ‘Autonome trekker of veldrobot: wie neemt het stuur over?’ en krijg antwoord op al je vragen.
Webinar 2 oktober
De Nationale Proeftuin Precisie Landbouw (NPPL) organiseert in samenwerking met Wageningen Universiteit een boeiend en informatief webinar over de opkomst van autonome trekkers en robots in de landbouw. Dit webinar biedt een unieke gelegenheid om in gesprek te gaan met deskundigen, onderzoekers en boeren die al ervaring hebben met deze technologieën.
Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.