Brede toolbox nodig voor onkruidbestrijding

Hoe krijg je ‘grip op onkruid’. Dat was de titel van het webinar over onkruidbestrijding. Het antwoord op de vraag is complex. Duidelijk werd in het webinar wel dat je in tijden waar er minder middelen mogen of voorradig zijn en arbeid schaars is, de boer een ‘geïntegreerde aanpak’ nodig heeft. Het webinar sluit daarbij nauw aan op het Kennis op maat project: Met techniek naar minder onkruid.

Onkruid is nog steeds één van de grootste uitdagingen voor de akkerbouwer met het oog op een succesvolle teelt. Uit een online poll tijdens het webinar blijkt dat slechts een hele kleine minderheid (4 %) vindt dat onkruid goed beheersbaar is. Niet zo raar als de uitdagingen om onkruid te bestrijden groot zijn als arbeid schaars wordt, middelen wegvallen en herbicideresistentie toeneemt. Gelukkig zijn er ook nieuwe oplossingen. Tijdens het webinar werd onder meer de effectiviteit van spotsprayen besproken. Joost Derks (akkerbouwer en loonwerker) heeft een FarmDroid in gebruik op zijn bedrijf. Dat werkte prima, vertelde hij, totdat het te nat werd en hij het land niet op kon. Het bracht hem en WUR-onderzoeker Timo Sprangers tijdens het webinar tot een gemeenschappelijke conclusie: nieuwe technieken zijn mooi en veelbelovend, maar de boer moet zorgen dat zijn toolbox ruim gevuld blijft. Werkt een mechanische aanpak niet als gevolg van de omstandigheden, dan moet je terug kunnen vallen op andere methoden; schoffelen, wiedeg of chemische middelen zolang die nog mogen. Zeker ook omdat high tech nieuwe machines niet goedkoop zijn en de effectiviteit een aandachtspunt is, moet in de aanpak een combinatie van maatregelen worden gebruikt.

Geïntegreerd

Timo Sprangers liet in het webinar het model van Integrated Crop Management zien. Binnen die aanpak maak je gebruik van vijf verschillende pijlers:

  • gewasdiversiteit in ruimte & tijd;
  • ras & teeltwijze;
  • bodem, water & bemesting;
  • gerichte bestrijding;
  • monitoring & evaluatie.

Sprangers: ‘Die vijf pijlers gebruik je in samenhang, zodat onkruidbeheersing werkelijk een geïntegreerde aanpak wordt. Dus houdt ook rekening met rotatie als je bijvoorbeeld grond ruilt met je buurman en zet techniek op een slimme en precieze manier in om gericht onkruiden te bestrijden.’ Het levert een veelomvattend model op (zie webinar en zie onderstaande filmlinks). Een van de andere kijkerspoll vragen in het webinar was of je moet streven naar nultolerantie van onkruid of dat je enig onkruid wel toe kunt staan. Een klein beetje vonden de kijkers wel oké. ‘Maar pas op’, zei Sprangers. ‘Laat je het te veel staan, dan kan dat er uiteindelijk toe leiden dat het onkruid de kans krijgt de overhand te krijgen.’ Het moet allemaal in de toolbox van de moderne boer zitten. De boer moet zijn gereedschappen steeds beter kiezen. Vergeet daarbij zeker ook niet de bestaande technieken zoals wiedeggen, schoffelen in combinatie met camerasturing en vingerwieden. Ook daarvoor geldt dat de juiste afstelling essentieel is. Al die technieken zijn dus onderdeel van de toolbox.

Kennis op maat

Telers gaan in toenemende mate nieuwe technologische kansen benutten. Het Kennis op Maat project ‘Met techniek naar minder onkruid’ richt zich op telers, studenten en erfbetreders met als doel recente en relevante kennis over ‘onkruid beheersing met vooral innovatieve technieken’ te ontsluiten en over te dragen.

In dit project is kennis en kunde rondom geïntegreerde onkruidbestrijding geïnventariseerd en gebundeld in een wiki-pagina op GroenKennisnet. Hierbij wordt ingegaan op nieuwe en oude technieken; van spotsprayen en beeldherkenning tot schoffelen en wiedeggen. Daarnaast is er informatie te vinden over geïntegreerde onkruidbeheersing en kennis over onkruidbestrijding op bedrijfsniveau. Er zijn praktische tips en beeldmateriaal te vinden voor telers rondom technieken en methoden die ze kunnen toevoegen aan hun toolbox. Daarnaast wordt met deze technieken een onkruidstrategie uitgewerkt voor een aantal gewassen.


Technieken Integraal Weed Management

Integraal Weed Management uitgelegd

De wiedeg van Lemken

Nufarm

Spotsprayen met drones de toekomst?

Noodzaak voor een geïntegreerde aanpak onkruidbestrijding

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.