Contouren toekomstige landbouw zichtbaar op Future Farming & Food Experience

Door de dag heen bezochten een kleine duizend agrariërs en andere geïnteresseerden Future Farming & Food Experience. Ook de voor de Christen Unie op verkiezingstournee zijnde demissionair minister Adema werd even gespot. Overall conclusie na afloop: ‘Jammer dat de demonstraties van innovatieve machines niet door konden gaan vanwege de drassige bodems, maar misschien maakte dit het event er wel intiemer op en was er meer tijd voor ontmoetingen. ‘Kan ik hier een business case van maken?’

Vlieguren

De proefvelden van de Boerderij van de Toekomst leken op sommige plekken wel een ‘sawa’ (rijstveld). Diepe plassen, dikke blubber. Het maakte het onmogelijk om de (zelfopererende) robots of autonome trekkers het veld in te sturen voor een demonstratie. Te elfder ure werd het complete programma omgegooid en kregen de demomachines een plek op het betonnen deel van het festival terrein. Eigenlijk was het wel een mooie metafoor voor het echte boeren leven. Ook daar is het door het natte weer momenteel roeien met de riemen die je hebt en is het constant aanpassen aan de omstandigheden. De last-minute-mutaties werden zonder morren geaccepteerd door de bezoekers: het-is-wat-het-is. Nog een mooie metafoor. De enige machine die nog wel (vlieg)uren maakte was de Qlobel zaaidrone. Een voorbode voor de toekomst? Met nieuwe technologie kun je soms meer dan met traditionele middelen. In januari werd een groenbemester ingezaaid met een drone voorafgaand aan de teelt van biologische aardappelen, omdat trekkers het veld niet in konden. Op de zuidelijke Boerderij van de Toekomst in Brabant heeft Jacob van de Borne hals over kop een grote DJI Agras T50 drone aangeschaft voor het zaaien en spuiten. De urgentie om met drones aan de slag te gaan is nu groter dan ooit, omdat niemand met machines het land op kan. En waar trekkers stil stonden, kon ook tijdens de demo de drone ‘gewoon’ de lucht in.

Mini-file

Een kleine zuizend bezoekers lieten de natte akkers thuis voor een informatieve dag in de Flevopolder. Wie aankwam, kwam zelfs in een heus mini-file terecht en auto’s stonden in de berm geparkeerd. Kortom: belangstelling genoeg voor ‘het nieuwe boeren’. Op het festivalterrein opende Pieter de Wolf (Boerderij van de Toekomst) FF & FE met de vraag: Waarom is er nog landbouw in Nederland. Na een kort podiuminterview zochten bezoekers de stands op waar de nieuwe technologie werd geshowd.

Veel bezoek bij de Odd.bot en de Andela, en uiteraard ruime belangstelling voor succesnummer de ‘Farmdroid’. Maar ook kon je er terecht voor informatie over “dubbel landgebruik”. Door draaibare zonnepanelen op vier meter hoog te plaatsen, kan eronder toch gewas groeien. Bij diverse stands vonden mooie discussies plaats. ‘Maar is zo’n robot nu een businesscase? Verdient-ie zich terug?’ Boeren leken zich, los van de financiële component, ook bewust van de maatschappelijke aspecten. Hoewel een robot een investering is, kan deze toch zinvol zijn als de maatschappelijke discussie rond het milieu vermindert en de gewasopbrengst zelfs hoger wordt. Minister Adema observeerde dit ‘undercover’. Hij combineerde een politiek werkbezoek, waarschijnlijk zijn laatste gezien het nieuwe kabinet, met een snelle tour langs al het moois voor de Europese verkiezingen.

Cosun/IRS

Speciale aandacht tijdens dit event voor Cosun en IRS. Zij hadden hun jaarlijkse praktijkdag dit jaar geïntegreerd in het Future Farming & Food Experience event. Ook zij moesten het programma aanpassen en waren niet ‘in het veld’ maar ‘in de schuur’ te vinden. Op het Foodplein onderscheidde Cosun zich van de frietkraam door onder meer ‘vega-vishapjes’ met bietenpulp te serveren. En die waren verrassend lekker. Opmerkelijk was ook de grote aandacht voor de vraag-maar-raak-sessies. Informatiesessies over actuele landbouwonderwerpen zoals data, klimaat, terugwinnen nutriënten, vier jaar Boerderij van de Toekomst en hoe nu verder…. Het was een indicatie dat agrariërs niet alleen op zoek zijn naar nieuwe techniek, maar ook naar antwoorden op actuele maatschappelijke discussies. Anders dan dit voorjaar in Nederland was er nauwelijks regen tijdens FF & FE. Het maakte de demovelden niet droger, maar geklaag was niet te horen. Boeren passen zich altijd aan, en veel gehoorde opmerking was dat door de compactere opzet het geheel intiemer was en minder verspreid waardoor meer onderling contact mogelijk was. Ook leuk om te zien dat veel scholieren de weg naar Lelystad hadden gevonden. Om zich bij te laten praten over bijvoorbeeld Doopt (data op orde), Hollandse Datalinie, de E-horse, de EXO, de Agra-Trac en de Tipard veldrobot…

Houdt NPPL site in de gaten

Tijdens FF & FE zijn diverse technologische landbouwontwikkelingen gefilmd. Komende weken zullen deze reportages gefaseerd op de NPPL-site verschijnen. Ook komen er verslagen van de vraag-maar-raak-sessies. Dus houd de NPPL site in de gaten voor de laatste nieuwsberichten of volg de NPPL op Facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.