Daniël Cerfontaine: behalve uien nu ook mooie data oogsten

uien op lopende band

Ieder jaar gaat het iets beter, maar aantoonbaar rendement heeft precisielandbouw voor NPPL-deelnemer Daniël Cerfontaine uit Berg en Terblijt (L.) nog altijd niet.

“2020 was een jaar waarin we veel geleerd hebben, maar het is niet geworden waar we op hadden gehoopt.” De Zuid-Limburger houdt vertrouwen; komend jaar gaat hij uitbreiden met druppelirrigatie.
“Nee. Wat we in 2020 wilden bereiken, is helaas niet gelukt”, verzucht Cerfontaine, die in het afgelopen jaar werkte met twee toepassingen uit de precisielandbouw: druppelirrigatie en opbrengstmeting.

In een terugblik met NPPL vertelt hij dat in 2020 de nadruk vooral lag op druppelirrigatie. Hij paste dit toe op zo’n 5 hectare uienperceel, na een succesvolle eerste proef in 2019.

(tekst gaat onder foto verder)

portret daniel cerfontaine
Daniël Cerfontaine steekt veel energie in het verzamelen van data. Hij hoopt hier meer rendement mee te behalen. Foto: Twan Wiermans

Kennis neemt toe

“We merkten dat we nu meer kennis hadden dan vorig jaar, dat maakte het eenvoudiger. Het aanleggen van het systeem gaat inmiddels helemaal goed.” Toch steken er ook nog steeds problemen de kop op, zoals korstvorming die ontstaat na een kleine regenbui, waarna zaadjes door de korst niet meer kunnen uitkomen. “Om dit te verhelpen hebben we de uien tijdens de opkomst toch nog één keer met de haspel beregend.”

Minder last van verdamping

Gedurende het jaar slaagde Cerfontaine erin om met heel weinig water heel veel planten toch van genoeg vocht te kunnen voorzien. “Dat ging heel soepel. De apparatuur die hierbij nodig is werkt bovendien goed en is eenvoudig te bedienen.” Het vooraf beoogde effect was er volgens Cerfontaine. “De doseringen water waren soms wel vijf keer zo laag als ik normaal zou geven. Waar ik eerder met de haspel richting de 30 millimeter water gaf, is dat nu tussen de 4 en 7 millimeter. Door druppelirrigatie toe te passen heb ik veel minder last van verdamping.”

Droogte

Iets waar Cerfontaine zich bij neer moest leggen, is dat het in 2020 soms erg droog was. “En dat kan volgend jaar ook wel weer zo zijn.” Het gewas waarbij hij druppelirrigatie toepaste zag er fantastisch uit. “Maar wat je vooral wil zien, is dat de knollen het ook beter doen. Om de investeringen voor het druppelirrigatiesysteem eruit te halen, moet er toch een procent of 5 meer opbrengst zijn dan ik nu had.”

Praktische problemen

Bij druppelirrigatie speelt met name één tijdverslindend ‘probleem’, zo legt Cerfontaine uit. “Het verwijderen van de slangetjes in de grond. Het aanleggen is na het zaaien gemakkelijk, op 15 centimeter diep. Maar er is geen machine die ze op efficiënte wijze weer uit de grond kan halen. Daar hebben we het afgelopen jaar dus veel uren in moeten steken, waardoor de techniek toch vrij duur is. Ik hoop dat er een goed idee komt waardoor het eenvoudiger wordt. Wellicht moet er een nieuwe machine worden uitgevonden?”

(tekst gaat onder foto verder)

slangen voor druppelirrigatie
Voor het verwijderen van slangen voor druppelirrigatie is Cerfontaine nog op zoek naar een eenvoudige oplossing. Foto: Twan Wiermans

Meer data nodig

Om rendement van zijn uien te kunnen verhogen, heeft hij meer data nodig. Voor Cerfontaine zijn de opbrengsten van uien nu hij druppelirrigatie toepast erg interessant. “Maar op het moment dat afgelopen jaar gerooid werd, ging het niet goed. We hadden door een storing niet alle opbrengsten in beeld. Omdat ergens een ‘vinkje’ verkeerd stond werd een aantal hectare niet gemeten.”

Storing in opbrengstmeting

Een vervelend moment, aldus Cerfontaine. “Maar we kunnen dan niet wachten tot een leverancier ons komt helpen, we moeten door.”
Uit de opbrengsten die Cerfontaine wél had kunnen meten, bleek dat er een aantal zwakke plekken waren in het perceel. “De opkomst moet dus beter. Ik hoop dat we dit in de toekomst nog beter in beeld kunnen krijgen, zodat we kunnen zien hoe de opbrengst precies over het perceel verdeeld is.”
Door de haperende opbrengstmeting is er al met al veel tijd en energie verloren gegaan. “Dat is pech, en jammer. Maar op het moment moet je toch verder. Storing of niet: we zijn op dat moment vooral uien aan het oogsten en geen data.”

Geen lokale leveranciers

Een echt leermoment rondom de storing is er niet aan te wijzen. Volgens Cerfontaine lukte het leveranciers niet op hem op het ‘moment suprême’ bij te staan. “Dat is ook logisch, want zij zitten aan de andere kant van het land. Er zijn lokaal helaas geen oplossingen. Ik verwijt niemand iets, maar ik loop er wel tegenaan. Je merkt dat je uiteindelijk toch erg afhankelijk bent van anderen.”
Cerfontaine denkt dat leveranciers in het algemeen nog niet goed genoeg ingericht zijn voor precisielandbouw. “Je zou dan eigenlijk zeven dagen per week een 24-uurs service moeten verlenen.”

(tekst gaat onder foto verder)

Cerfontaine probeert niet alleen landbouwgewassen, maar ook ‘mooie’ data te oogsten. Dat gaat met vallen en opstaan. Foto: Peter Roek

Meer verwacht

Ondanks dat veel wél goed ging, spreekt Cerfontaine toch van een ‘teleurstelling’ als het gaat om 2020. “We hadden van tevoren gewoon wat meer verwacht. We wilden naast uien ook mooie data oogsten.”
Toch gaat hij door. Met vertrouwen. “Zeker. Volgend jaar gaan we zelfs uitbreiden naar 30 hectare druppelirrigatie bij uien. En met de opbrengstmetingen lijken storingen nu verholpen. Er zijn voorzieningen gerealiseerd waardoor we minder last hebben van externe factoren. In 2021 moet dat dus zeker beter gaan. Ook gaan we bekijken of we aan de slag kunnen met variabel spuiten. Het afgelopen jaar kon dat niet omdat we niet in staat waren om de juiste mensen te vinden die dit kunnen uitvoeren.”

Opbrengstdata meer secuur

Cerfontaine weet onderhand door precisietoepassingen erg veel over zijn percelen. “We hebben opbrengstmeting niet alleen op onze uienrooiers, maar ook op onze hakselaars en de bietenrooiers. Het verzamelen van opbrengstdata is dus niet overal een probleem geweest, zoals bij de uien. “Met name bij bieten zien we dat opbrengstmeting erg secuur is en dicht ligt bij wat uiteindelijk wordt afgeleverd, maar de meerwaarde ervan is soms nog zoeken. We weten nog niet bij alle gewassen wat we ermee kunnen gaan doen en waar het toe gaat leiden voor ons.”
In 2021 blijft Cerfontaine uitbreiden met opbrengstdata en druppelirrigatie voor uien. “Het jaar 2020 was uiteindelijk een jaar waarin we veel geleerd hebben, maar met weinig rendement. We gaan in 2021 echter met vertrouwen door.”

uien op lopende band
Bij een volgende uienoogst hoopt Cerfontaine een nog beter rendement te behalen. Druppelirrigatie en oogstopbrengstdata moeten daaraan bijdragen. Foto: Peter Roek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.