Nico stelt zich voor

Naam: Nico Knibbe (28)
Plaats: Wieringerwerf
Bedrijf: Akkerbouwbedrijf 350 ha in maatschap met ouders en broers. Bouwplan met 120 ha ijsbergsla, 120 ha pootaardappelen, uien, peen, suikerbieten en tarwe.
Precisietoepassing: Robotiseren van plaatsspecifieke mechanische onkruidbestrijding en variabel bemesten.
Doel: Door het automatiseren van mechanische onkruidbestrijding wordt tijd en mankracht bespaart. Een efficiëntieslag is ook te halen bij het inzetten van de eigen drone die biomassa meet als het gaat om bijbemesten.

Nico Knibbe van Mts Knibbe en Boerma probeert op het akkerbouwbedrijf in Wieringerwerf graag nieuwe dingen. Een cameragestuurde schoffel om in ijsbergsla zowel tussen als in de rij te schoffelen doet zijn werk al sinds 2016, zij het met de nodige aanloopproblemen. Ook schafte Knibbe twee jaar geleden een drone aan waarmee op beelden de bio-massa is te onderscheiden. De drone bleef vorig jaar ongebruikt. Hetzelfde geldt voor gegevens uit de bodemscan, gemaakt met een passieve gamma bodemscanner. De bodemkaart die hij van één perceel liet maken is betrouwbaar, maar adviezen en technieken om variabel in te grijpen ontbreken nog. ‘’Nu is het tijd om door te ontwikkelen’’, meent Knibbe.

‘Via robotisering de capaciteit van mechanisch onkruid wieden verhogen’

Autonome trekker

Knibbe geeft binnen het project NPPL voorrang aan het robotiseren. Dit project wordt door een expert ondersteund. ‘’Het staat en valt in deze ontwikkelfase nog met contacten. Daarom ben ik met hiermee zeer geholpen. We verwachten niet dat het een-twee-drie werkt.’’ Er zijn twee sporen te bewandelen. Het plaatsen van een autonoom gestuurde trekker voor de reeds werkzame Steketee IC is daar één van. Daarnaast staat een demonstratie van de weedrobot Dino op de wensenlijst. Deze robot is van NAIO technologies en naar Nederland gehaald door Abemec. Dat hij dan weer met een andere schoffel vertrouwd moet raken, neemt hij voor lief. De Steketee IC heeft zich volgens hem ook nog niet echt bewezen. Op lange termijn ziet Knibbe voor zich dat een robotwieder dag en nacht de percelen schoonhoudt en de eigen werkgang controleert.

Precisiespuiten

Sinds vorig jaar staat er een nieuwe spuittrekker van Amazone op de dam. De spuitboom is uitgerust met meervoudige dophouders op 50 cm. Het AmaSwift systeem maakt het mogelijk om afhankelijk van de toepassing een dop te kiezen. Om kort na opkomst precies op de plantrij of juist alleen op kale grond te spuiten, zijn twee aanpassingen nodig. Het brugsysteem op de dophouder waarbij de afgifte wordt geleid naar doppen op 25 cm is te bestellen. Vervolgens moet in de computer de secties kunnen worden ingesteld met AmaSelect Row.

Om te beginnen wil Knibbe op deze manier de eerste phytopterabespuiting in aardappelen uitvoeren. De verwachte besparing is daarbij 66%. Eigenlijk vind hij dit wel genoeg ontwikkeling voor het komende seizoen. Wat wel lonkt, is het inzetten van de bodemkaart bij het variabel poten. Met de huidige machine is dit technisch uit te voeren. Als het lukt een proefplan te kopiëren en het past in de tijd heeft hij er wel oren naar. De drone blijft in de kast. Knibbe vindt het een probleem dat schaduwen van wolken het beeld beïnvloeden en dat hij na uitvliegen nog drie dagen op een bodemkaart moet wachten.

Werkt samen met deze experts