26 oktober: Webinar Drones in de landbouw. Straks ook zaaien en spuiten
‘Drones zullen steeds vaker integraal onderdeel worden van het machinepark van de boer.’ Die voorspelling doet onderzoeker tech-adoptie bij de WUR Tamme van der Wal. 26 oktober is er een speciaal webinar over toepassingen van drones in de landbouw. Wat kan/mag wel en wat kan/mag niet? En wat zijn de perspectieven?
Er mag al best veel
Tamme van der Wal schetst een toekomstbeeld van het boerenerf dat al niet eens zo heel ver weg meer is. Naast de tractor, combine, veldspuit of maaier is er straks op het erf ook een drone-werkstation. Of staat er midden op de akkers een thuisbasis van waaruit drones autonoom opstijgen en binnen een uur een compleet beeld van alle gewassen op de desktop van de boer aanleveren. Zo ver is het nog niet, maar er kan en mag nu al best veel met drones, blijkt uit het verhaal van Tamme. Observeren van je percelen met een lichte drone (tot 250 gram) tot een afstand van 500 meter (in zicht) en een maximale hoogte van 120 meter mag al met alleen een registratie bij de RDW. Tussen de 250 gram en 25 kg heb je een vliegbewijs nodig. ‘Ook zijn er per gewichtsklasse aanvullende regels, maar eigenlijk kun je snel aan de slag’, zegt Tamme. Dat zijn de zogenaamde ‘open’ operaties. Wil je een stapje verder, kom je in het zogenaamde ‘specific’ segment. Hierbij moet je denken aan zaaidrones, ook boven de 25 kg, of andere beperkingen van de ‘open’ categorie vermijden, zoals de hoogte waarop je mag vliegen of zelfs buiten het directe zicht van de piloot. Tamme: ‘De nieuwe Europese wet gaat uit van risico’s. Hoe meer risico’s, hoe meer je moet regelen. Maar overall kan al best veel. En hoe autonomer drones worden (dat ze bijvoorbeeld zelf bomen en hoogspanningskabels herkennen en er omheen vliegen), hoe beter ze de risico’s kunnen vermijden. Het maakt daarbij ook niet heel veel uit of je drones als boer als hobby of professie inzet. Soms moet je bijvoorbeeld alleen aansprakelijkheid anders regelen. En even opletten als je over een boerenlandweg naar een andere akker vliegt.’ Tamme vergelijkt het met de makelaar: ‘Die mag voor de verkoop van een huis ook al een rondje vliegen en foto’s maken zonder heel veel regels. Maar wil je een drone van 25 kilo plus, of een compleet autonoom werkende drone, ja dan moet je een ingewikkelder traject in.’
Hylio heeft onlangs zijn heavy-lifter AG-272 gelanceerd, een van de commerciële spuitdrones met de grootste capaciteit die op de markt verkrijgbaar is, met een tank van 68 liter (18 gallon). Het Amerikaanse bedrijf noemt het een drone van Texas-formaat.
Spuiten mag (nog) niet
Zo’n autonome droneoperatie die zelf data doorstuurt of zelf zaait en oogst, is wel ‘de holy grail voor de boer’, zegt Tamme. Vooralsnog is het nog vooral handmatig (met de boer als piloot) observeren van akkers met een drone. En heel voorzichtig mag je ook al zaaien. Tamme: ‘Je mag alleen iets uit een vliegtuig (en dus ook een drone) gooien onder hele strikte regels. Vergelijk het met parachutespringen. Maar als alles goed geregeld is, mag het al wel. Pas is er in een proef een groenbemester gezaaid met een drone in een maisveld dat nog niet was geoogst.’ Wat nog niet mag met een drone, is onder meer gewasbeschermingsmiddelen spuiten. Tamme: ‘Domweg omdat de gewasbeschermingswet dat in Nederland verbiedt.’ Maar zelfs daar is een opening. Tamme: ‘Er is momenteel Europese wetgeving in de maak waar spuiten met een drone in bepaalde gevallen mag. Ook zijn er diverse projecten (wij doen dat ook vanuit de WUR) die aan het onderzoeken zijn wat de gevolgen van spuiten met drones zijn. Is er bijvoorbeeld sprake van drift of niet? Is spuiten met een drone milieu(on)vriendelijker dan een veldspuit? Die antwoorden hebben we nog niet.’ Maar Tamme wijst al wel op eventuele voordelen. ‘Je kunt je voorstellen dat akkers heel nat zijn, en dat je dan met een drone toch iets kunt doen. Kijk naar afgelopen zomer. Hadden drones iets kunnen doen op de natte akkers om plaatsspecifiek phytophthora tegen te gaan? Ook voorkomt een drone bodemverdichting bijvoorbeeld. Maar ook kun je denken aan spotspraying wat veel efficiënter kan met een drone. Onderzoek moet aantonen wat voor- en nadelen zijn van zaaien en spuiten met een drone. Zaaien kan misschien wel, maar dan breng je de zaadjes niet in de bodem en drogen ze misschien uit bij warm weer. Het is altijd een afweging maken tussen plussen en minnen.’ In Duitsland hebben wijnboeren bijvoorbeeld al een ontheffing gekregen om te spuiten met een drone. Tamme: ‘Op die steile hellingen, kun je niks met trekkers. Daar spuiten boeren met een spuitinstallatie op de rug. Arbotechnisch al niet fijn, maar ook voor de gezondheid van de boer zou een drone wel eens veel beter kunnen zijn dan een man met een spuitinstallatie. En met drones kom je natuurlijk veel makkelijker op moeilijke plekken.’
Tamme van der Wal: Altijd plussen en minnen afwegen.
Kroeg en webinar
Tamme van der Wal vergelijkt drones met een avondje naar de kroeg. ‘Je kunt met de auto, lopend of met de fiets naar de kroeg. Je maakt een keuze wat op dat moment past. Zo zal het straks ook op het boerenerf gaan, denk ik. De ene keer een trekker of veldspuit, de andere keer een drone. De drone zal onderdeel worden van je mechanisatiepark. Je gebruikt iets wat het beste uitkomt. Je weegt plussen en minnen af.’ Tijdens het webinar zullen Tamme en de andere sprekers ook stilstaan bij andere issues rond dronegebruik. Denk daarbij aan de vraag of er een sluitende businesscase van te maken is. En is het iets voor de boer zelf of toch meer iets voor loonwerk? Allemaal vragen die tijdens het webinar aan bod komen. Reden te meer om een avondje naar de kroeg in te ruilen voor een welbesteed uurtje gratis online kennis vergaren….
Lees hier alles over het webinar en hoe je je aan kunt melden.
Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.