Echte werk met Agbot begonnen. ‘Het gaat super.’

De Agbot T2 tractie/veldrobot uit het NPPL-R programma is gearriveerd bij Vermuë-akkerbouw en begonnen met het eerste voorjaarswerk. Marijn Vermuë’s indruk van de eerste weken is goed. ‘Ik ben heel enthousiast.’
Op maandag 10 maart ging Marijn Vermuë uienland ‘voorroteren’. Het is, ten opzichte van normaal, een extra voorbewerking om het uienland extra vlak te kunnen leggen. Straks bij de oogst, zo is de verwachting, betaalt meer vlakheid zich uit in de vorm van een betere kwaliteit rode uit, want minder rooibeschadiging. De ondergrond is nog wel aan de natte kant, maar Vermuë durft wel het land op, om dat de insporing van de Agbot ‘bizar laag’ is. Hier gaat het dus even niet om arbeidsbesparing, maar om een extra, vroegere bewerking met het oog op meer kwaliteit aan het eind. Ruim twee weken eerder, op vrijdagochtend 21 februari werd Agbot afgeleverd in Werkendam. ‘Mooi speelgoed’, zei Marijn Vermuë toen hij met de afstandsbediening de machine de eerste meters liet maken. ‘Net of Sinterklaas langs is geweest.’
Bedrijfsgegevens
Marijn Vermuë (31) heeft met zijn vader Adri (64) een akkerbouwbedrijf met een vestiging in Werkendam en één 50 kilometer verderop in Dreumel (70 ha). Het bedrijf beproeft dit jaar de Agbot T2-veldrobot. NPPL volgt het project met artikelen en video’s. Het is een bedrijf met 160 hectare akkerbouw. Bouwplan Werkendam: 90 ha met fritesaardappelen, rode uien, suikerbieten, wintertarwe, stamslabonen. Dreumel: 50 ha met pootaardappelen, bieten, tarwe, snijmais.
Eerste bevindingen
Met de aflevering beschikt Vermuë Akkerbouw BV seizoen 2025 over een AgBot T2 tractierobot. De machine wordt onder de vlag van het project Nationale Proeftuin Precisielandbouw een jaar lang ingezet bij Vermuë Akkerbouw. Bij het gebruik van de veldrobot wordt Vermuë begeleid door de fabrikant AgXeed en plaatselijke dealer Nouws Mechanisatie en door Wageningen University & Reserach (WUR), De robot met 156 pk weegt 7,5 ton en staat op 760 mm brede tracs. ‘Het gaat super’, meldt Marijn als de Agbot dik twee uur op het uienland aan het werk is. ‘Ik ben heel enthousiast.’

De Agbot staat klaar voor een eerste oefening op perceel Bloemplaat2. De beveiligingsbumper is helemaal aan de voorkant gezet (Foto Leo Tholhuijsen).
Geen sprake van wringen in de bochten
Drie dagen eerder deed de robot zijn eerste echte werk toen hij voor de cambridgerol op perceel W4 was gezet om wintertarwe te rollen. ‘Je plaagt de plantjes wat, waardoor ze meer gaan uitstoelen. Maar zeker ook legt de cambridgerol de grond wat fijner, waardoor straks de sleepslang wat lichter trekt.’ Na wintertarwe volgde ’s middags een perceel wintergerst. Waar Vermuë aanvankelijk wat zorgen had voor het losrijden van plantjes door wringen van de tracks in de bochten op de kopakker, blijkt dat alles mee te vallen. Niks van te zien. De route op het perceel is zo is gesteld dat steeds drie banen van zes meter worden overgeslagen en de robot dus ruime bochten kan maken om schade te minimaliseren.
Mooi speelgoed. Net of Sinterklaas is langs geweest
Vooraf percelen digitaal definiëren
Eerder al, nog voor de Agbot op het bedrijf stond, had broer Jelle Vermuë al alle percelen in Werkendam en op het bedrijf in Dreumel ingemeten. Totaal 160 hectare en 21 percelen. Kostte alles bij elkaar 15 uur. De percelen met enkel rechte zijden gingen het vlotst; met het vastleggen van de vier hoeken waren die gedefinieerd. Bij grilliger percelen met kromme zijden zette Jelle steeds punten om zo de bocht zo vloeiend mogelijk vast te leggen. ‘Soms om de paar meter.’
Met een RTK-GPS (Emlid Reacht positieontvanger met RTK correctiesignaal) gemonteerd op een voertuigje was het een kwestie van naar het juiste punt rijden, stoppen en het punt op de Emlid-app op de smartphone vastleggen. Vervolgens naar de volgende stop. De punten worden geupload naar portaal van AgXeed en daar wordt er een perceel van gemaakt. Het zijn de buitengrenzen, waar de veldrobot geen millimeter overheen mag. Reden waarom ook van alle te gebruiken werktuigen lengte, breedte vooraf moeten worden vastgelegd. Hoogte ook, zodat de Lidar-veiligheidssensor (soort radar, maar dan met laser in plaats van met radiogolven) van de robot het werktuig zelf niet voor een obstakel aanziet. Dit vastleggen van de percelen is in principe eenmalig. Dat hoeft alleen herhaald te worden als zich veranderingen voordoen, zoals andere perceelindeling en nieuwe of verdwenen obstakels zoals composthopen.

Na het invoeren van de benodigde gegevens geeft het programma aan dat de cambridge-bewerking van het eerste perceel wintertarwe één uur en drie kwartier gaat duren. ‘Dan ga ik nu eerst eten’, zegt Marijn Vermuë als hij tegen de middag op de startknop heeft gedrukt.
Voorbereiden achter laptop
Een robotbewerking begint thuis op de laptop met het uploaden van de ingemeten perceelsgrens naar het AgXeed portal. ‘Ik heb het al eerder gedaan. Even nadenken over hoe het ook al weer moet’, zegt Vermuë vanachter zijn laptop. De eerdere opgenomen perceelgegevens wil hij aanpassen. Het gaat deze vrijdag om een eerste test. Evenzogoed wil Vermuë het al eerder ingevoerde perceel voor deze ‘droogzwemexercitie’ verkleinen. Op de nog natte kopeinden van het perceel wil Vermuë met de robot niet komen. Na vijf minuten staan de gegevens van Bloemplaat2 van de Emlid in de AgXeed-cloud. Dan nog controleren en opslaan.
Dan de bewerking juist aanmaken
Het veld is er nu ingezet, nu de bewerking aanmaken. Vermue kiest nu voor de configuratie ‘Cultiveren’, naam ingeven, kiezen welke machine, welke werklijn. De werktuiggegevens waren eerder ingevuld in het AgXeedportal. Nu nog invoeren de kopakkerlijnen en de bewerkingsbreedte instellen op drie meter. Daarna specifiek voor de cultivator instellen, maximaal 7 km/uur , kopakker max 5 km/uur. Vermuë: ‘Bij 10 km/uur slijten de tanden te veel. Bij de snelheid begin ik met “standaard” in te stellen, de suggestie van AgXeed. Ik laat nu veel staan in de basisinstellingen, in het veld kan ik zien of het werkt. Daalsnelheid van het werktuig bijvoorbeeld zie je pas echt als je het werktuig daadwerkelijk laat zakken. Bij een zware machine meestal zeer langzaam. Je wilt een werktuig niet met een klap op de grond vallen. Ik loop nu alles even langs met de Lemken cultivator als voorbeeld.’

Emlid RTK GNSS-ontvanger definieert perceelsgrenzen door hoekpunten en punten in curves vast te leggen. Ingevoerd in de AgXeed-portal zijn het voor de Agbot harde grenzen, die met geen millimeter mogen worden overschreden.
Het werkt
Vervolgens is het een kwestie van de gegevens verzenden en zien hoe de bewerking wordt gepland. Een moment later staat in Vermuë’s AgXeedportal: perceel 11 ha, bewerking duurt 7 uur en 3 kwartier, totaal 42,8 kilometer. Vermuë: ‘Oh wacht, ik heb per ongeluk een verkeerde AB-lijn gepakt, nu doet’ie alles overdwars.’ Even later met de juiste lijn, werkt de machine in de lengte van het perceel. De berekende bewerkingstijd is nu zeseneenhalf uur en de totale afstand 38,3 kilometer. Het werkt. De Agbot T2 tractierobot trekt op Bloemplaat2 deze vrijdag zelfstandig zijn eerste baantjes. Precies waar hem dat was opgedragen, net voor de natte kopakker keert hij om. Een week later, vrijdag 7 maart begint het echte werk, het cambridgerollen van de wintergranen.
NPPL-R
De Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL) besteedt dit jaar extra aandacht aan veldrobots. In het project NPPL-R 2025 worden de mogelijkheden en onmogelijkheden van autonoom werkende trekkers, zaai- en onkruidrobots op Nederlandse praktijkbedrijven getoetst. De NPPL de ervaringen met de tractierobot Agbot T2 bij Akkerbouwbedrijf Vermuë in Werkendam.
Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.