Een goede voorbereiding is het halve werk

‘Voordat akkerbouwers een autonoom werkende robot aanschaffen en inzetten, kunnen ze al heel veel doen in de voorbereiding daar naartoe’, zegt Maarten van Kampen van Vantage Agrometius. ‘Met een goede voorbereiding kun je straks met een gerust hart het werk uit handen geven.’ Dit was een van de uitkomsten tijdens een Vraag-maar-raak sessie tijdens Future Farming & Food Experience.

Al in de winter voorbereiden

Autonoom werkende machines gaan akkerbouwers ontzorgen. Het leidt tot een hogere arbeidsefficiency en precisielandbouw verlaagt het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen. De vraag is wel of robotisering begint met hardware of software? Het was een van de stellingen in de Vraag-maar-raaksessie Inzet autonome machines tijdens het Future Farming & Food Experience event. Volgens Maarten van Kampen van Vantage Agrometius is  software een ondergeschoven kindje. ‘Maar de basis van autonomie en robotisering is een goede en gestructureerde database van klant, bedrijf, perceel en perceelsgrenzen. Dat is heel belangrijk voor een succesvolle inzet van autonoom werkende machines en je kunt er vandaag al mee beginnen.’ Met Trimble Connected Farm kunnen akkerbouwers in de winter al AB-lijnen, kopakkers en teeltvrije zones voorbereiden. Alles op basis van de perceelsgrens die eenmalig met RTK ingemeten moet zijn. ‘Daarmee kun je in voorjaar sneller en efficiënter werken.’ Het is ook belangrijk dat de database op alle displays altijd up-to-date is. ‘Als ergens een AB-lijn wordt omgelegd of een nieuwe toegevoegd, dan moet dit op alle schermen direct bijgewerkt zijn om problemen te voorkomen. Hierin voorziet Trimble AutoSync dat, zoals de naam al doet vermoeden, alle data Automatisch Synchroniseert tussen de cloud en de displays.’

In rustige periode plannen, spaart tijd in het seizoen

Om autonoom te kunnen werken, is het noodzakelijk om alle bijbehorende taken te automatiseren. Zoals bijvoorbeeld de route, rijsnelheid, waar wel of niet bewerken, hoe omgaan met obstakels in het veld, hoeveel product is nodig op het perceel, dosering per sectie en diepte van de bewerking… ‘Begin met veldwerkzaamheden achter je computer. Je kunt in de winter al veel taken voor precisielandbouw plannen, ook al je zelf nog op de trekker of machine zit’, stelt Van Kampen. ‘Bedenk vooraf de te berijden route op het veld en maak gebruik van online-oplossingen voor het perceel en AB-lijn management. Je kunt dan al bedenken welke lijn je gaat gebruiken om een bepaald deel van het perceel te bewerken. Als je dit voorbereidt voor verschillende bewerkingen en percelen bespaart dat tijdens het drukke seizoen veel tijd.’ Van tevoren kan ook al de werksnelheid worden ingeschat. Op de kopakker is de snelheid met een groot werktuig wat ver uitzwenkt lager dan bijvoorbeeld met een smalle woelpoot. Dat vraagt ook het goed intekenen waar de kopakker begint en eindigt, waarmee het werktuig autonoom aan- en uitgezet wordt. Een perceel wordt zo optimaal bewerkt en niet onnodig veel of te weinig bewerkt.

In de winter kunnen akkerbouwers met de Trimble Connected Farm AB-lijnen, kopakkers, en teeltvrije zones al voorbereiden. “Daarmee kun je in voorjaar sneller en efficiënter werken”, zegt Maarten van Kampen van Vantage Agrometius. Op 18 mei zaait een robot (een Farmdroid zaai- en schoffelrobot) uien op een perceel in Wedde (Gr.) op de Innovatieboerderij Weddemarke van Hendrik Luth. De robotisering gaat door en neemt in de toekomst werk van akkerbouwers over.

Juiste perceelsgrenzen intekenen

Het nauwkeurig intekenen van perceelsgrenzen is belangrijk om de juiste grootte van percelen te bepalen en het is de basis voor bijvoorbeeld in- en uitschakelen van een spuit. En op basis van perceelsgrenzen berekent RVO de toeslagen. ’In het nieuwe Fieldmanager menu van Farmer Core kunnen telers nauwkeurig AB-lijnen maken als afgeleide van bestaande perceelsgrenzen. Dit is nauwkeuriger dan met google achtergrondkaarten’, zegt Van Kampen. Met kopakkergrenzen zijn NextSwath keerfunctionaliteiten inzetbaar. De zogenoemde GeoFence, is het digitale hekwerk rond het perceel, waarbinnen betrouwbaar autonoom gewerkt kan worden. ‘Daarmee weet je zeker dat de machine binnen de grenzen van het perceel blijft.’

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.