Elektrocutie plus Spotlight verslaat viermaal chemisch

Woensdag 18 september geëlektrocuteerd, een paar dagen later nagespoten met Spotlight. Resultaat na 9 dagen op vrijdag 27 september: het loof van het gewas Karelia-aardappelen is nagenoeg afgestorven. Bij trekken aan het loof komt maar een enkele keer een knol mee naar boven. Nu nog een weekje wachten en de aardappel is na krap drie weken voldoende huidvast om gerooid te worden.

Ook dit jaar stond op het gewas van Hans Biemond in Dirksland (Z.H.) nog een flinke pruik stevig groen loof, terwijl onder de grond de knollen uniform aan de maat waren. Vorig jaar waren om het loof te laten afsterven in dit gewas, twee bespuitingen met Quickdown, een keer Spotlight en een keer Affinity nodig. En nog was toen het resultaat niet helemaal bevredigend. Karelia is in dit opzicht een sterk ras. Vandaar de keuze om dit jaar het afstervingsproces in gang te zetten door middel van elektrocutie met de Nucrop-machine. Zowel adviseur Emiel Noordermeer als Ronny Traas van Nufarm oordelen positief over de combinatie van elektrocutie en Spotlight. Veel beter dan de vier keer spuiten van vorig jaar.   

Mikken op niche

Het gaat hier om de Nucrop-methode, een manier van loofdoding zonder chemie. Vanuit een tank voorop de trekker wordt een geleidende vloeistof (VOLT.FUEL) over het aardappelloof gespoten. Daarna doodt een elektrische stroom (Volt.apply) het behandelde loof. De loofdoding zet vrijwel onmiddellijk in. Belangrijk voor het oogstmanagement. Nucrop is op zichzelf gewasveilig en duurzaam. Daartegenover staat wel dat met een tarief zo’n €235 per hectare de methode duurder is dan een tweevoudige chemische loofdoding. Nucrop wil met elektrocutie niet per se de concurrentie aan met reguliere chemische loofdoding, maar zegt te mikken op de niche van moeilijk dood te krijgen, sterke aardappelgewassen. De elektrocuteerder rijdt met zo’n vier kilometer per uur en heeft  een werkbreedte van 9 meter. Er wordt vanuit de fabrikant gedacht aan een 24 meter-versie. Aan een 3 meter-versie, waarnaar  vanuit de pootgoedsector wel vraag zou zijn, wordt niet gewerkt.

Succesvolle proef loofdoding in Dirksland.

NPPL-focus op looftrekken

De Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL) gaat het komende half jaar kijken naar in welke mate een volledig mechanische loofdoding (looftrekken, ook wel loofplukken genoemd) de chemische kan vervangen. Dus loofklappen en trekken in plaats van loofklappen en spuiten, of volvelds spuiten. In welke situaties is looftrekken beter dan chemisch, onder welke omstandigheden (rassen, weer) is het juist andersom. We gaan telers bevragen, ook andere deskundigen en vanzelfsprekend ontwikkelaars en machinefabrikanten.

Negen dagen eerder. Elektrocutie als methode voor loofdoding.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.