Even voldoende water na forse buien
De hevige regenbuien van afgelopen weken hebben lokaal tot overlast gezorgd. Deelnemers aan de Nationale Proeftuin vertellen over hun ervaringen.
“Dit jaar was de druppelirrigatie een verkeerde investering”, vertelt Pieter van Leeuwen Boomkamp met een kleine lach. De ondergrondse slangen liggen in 3 hectare winterzaaiuien. De beregening heeft een paar dagen gedraaid en toen kwam vorige week 55 millimeter uit de lucht, verdeeld over vier dagen. “Dat is het nadeel van druppelirrigatie; je legt het voor het zaaien erin en weet niet of het nodig is.” In de wortels hebben ze waarschijnlijk meer effect.
Van Leeuwen Boomkamp gebruikt bij zijn beregeningsbeslissing data van vier bodemvochtstations van GeoBas en één van Dacom. Tijdens de droogte hebben ze zijn beslissing beïnvloedt. “Zelf vond ik het nog niet nodig om te gaan beregenen maar heb toch maar gedaan op basis van de gegevens.”
Voldoende water
Ook op het akkerbouwbedrijf van Peter van der Poel kwam de 75 millimeter mooi op tijd. Zo op tijd zelfs dat de zes Sensoterra vochtsensoren nog nauwelijks iets hadden geregistreerd. “Door het late voorjaar en drukte zijn de sensoren wat later in de grond gezet. Ze zaten er net in toen de buien kwamen.” Voorafgaand aan de buien heeft Van der Poel nog wel de plantuien en vroege aardappelen beregend maar voorlopig is er even voldoende water gevallen. De ondernemer hoopt dit jaar wel meer met de sensoren te doen. “Ik heb nu een beter gevoel hoe diep ze in de grond moeten en de waardes.”
Lees ook ervaringen van NPPL-deelnemer Bart van Loon
Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.