Frezen in stroken is uitdaging

frezen

Biologische strokenteler Theo Nieuwenhuis is afgelopen week gestart met het poten van voederbieten. Het frezen van de bovengrond verliep minder goed dan gehoopt. Na enkele aanpassingen aan de machine en een tweede keer frezen, lukte het beter om de jonge bietenplantjes voldoende stevig in de grond te krijgen.

Aangepaste mechanisatie

Nieuwenhuis uit Didam (Gld.) is een van de nieuwe deelnemers van de Nationale Proeftuin Precisie Landbouw. Na bedrijfsverplaatsing schakelt de oud-melkveehouder om naar biologische akkerbouw in strokenteelt. Aangepaste mechanisatie van de grond- en teeltbewerkingen is daarbij een van zijn uitdagingen.

Op circa 15 hectare (van de totaal 50 hectare) start Nieuwenhuis dit seizoen met de teelt van onder meer witte kool, rode kool en voederbieten. Om de weerbaarheid van de grond te verbeteren, wil hij de grond zoveel mogelijk met rust laten. Zo laat hij dit seizoen de bodem tussen de gewassen bedekt met gras/klaver.

Klepelen en frezen

De GPS-gestuurde combinatiebewerking van klepelen en frezen verliep afgelopen week niet zoals de teler had gewenst. Na de eerste bewerking bleek de bovengrond onvoldoende rul om de jonge bietenplantjes goed in de grond te krijgen. Nieuwenhuis: “Grootste probleem was dat de gebruikte freesmessen in feite niet breed genoeg zijn. Daardoor zijn ook de plantbanen smaller dan nodig is om de bietenplantjes met de pootmachine stevig genoeg in de grond te krijgen. Na een paar lichte aanpassingen aan de frees en een tweede bewerking lukte dat trouwens beter.”

Maar ideaal verliep het allemaal niet. Nieuwenhuis gaat op zoek naar bredere freesmessen waardoor de plantbanen kunnen worden verbreed van 10 naar 15 centimeter. De totale strookbreedte blijft dan gelijk, de bedekte banen met gras/klaver (en mogelijk volgende jaar ingezaaid met een kruidenmengsel) zijn dan smaller.

Regen

De vele regen in mei hebben ook bij Nieuwenhuis tot vertragingen geleid. “Het plantmateriaal stond hier al twee weken klaar om gepoot te worden. Vanwege de natte omstandigheden konden we niet van start gaan. Dat komt de kwaliteit van de jonge plantjes niet ten goede.”

Bekijk video bieten poten

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.