‘Ik ben positief verrast’

Pim Sturm was aanvankelijk sceptisch over de toepasbaarheid van een autonome trekker op zijn bedrijf. Maar inmiddels raakt de akkerbouwer/loonwerker er steeds meer van overtuigd dat er op termijn zeker kansen zijn in de markt. ‘Vooral nu de trekker ook autonoom achteruit kan rijden.’
GPX Solutions is de ontwikkelaar en leverancier van iQuus Autonomy en heeft dit jaar voor het NPPL project een New Holland T6.180 omgebouwd tot autonoom voertuig. Loonbedrijf Sturm-Jacobs in Wieringerwerf had als eerste de trekker een week in gebruik. ‘Ik ben positief verrast over wat de trekker kan’, vertelt akkerbouwer en loonwerker Pim Sturm uit Wieringerwerf (NH). De autonome trekker heeft meerdere percelen met een rotorkopeg bewerkt en overtrof de verwachtingen. Op de akker treffen we Denny Stam aan. Denny ontfermt zich over de autonome New Holland en is eveneens enthousiast: ‘het werkt en het werkt ook vrij eenvoudig’. Hij is wel gewend om met GPS-systemen en aanverwante technieken te werken en volgens zijn opdrachtgever is hij er ook handig mee. ‘Na tien minuten uitleg wist ik hoe het werkt en kon ik ermee uit de voeten’, vertelt Denny. Het veld inmeten en de route van de trekker inprogrammeren kon hij zelf. Daar hoefde geen helpdesk aan te pas te komen. Inmeten is niet altijd nodig is. Wanneer de perceelsgrenzen uit een shape-file of KML-file bekend zijn, kan iQuus die overnemen. Ook zag hij af en toe de muis over het scherm bewegen: ‘dan zijn ze er blijkbaar in Wageningen mee bezig’. Op afstand kan het systeem immers ook worden benaderd alsof je op de trekker zit en zijn er ook nog wel wat parameters gewijzigd.
Autonoom grond bewerken kon een met iQuus uitgeruste trekker vorig jaar ook al, maar inmiddels kan de trekker ook autonoom achteruit rijden om kort te draaien op de kopakker.
Simpel werk
Sturm-Jacobs zette de trekker in voor de rotorkopeg. Eenmaal afgesteld is dat eenvoudig werk waar normaal toch veel uren in gaan zitten, terwijl de chauffeur eigenlijk niks anders doet dan de trekker op de kopakker omdraaien. Dat doet de iQuus nu allemaal zelf. En al snel was er genoeg vertrouwen in het systeem om de trekker ook echt alleen aan het werk te zetten. ‘Dan ging ik ondertussen wat anders doen’, vertelt Denny. Beperkingen zijn er ook nog steeds. In het proefperceel stonden een paar paaltjes. Daar rijdt de trekker niet automatisch omheen, maar komt daar door de beveiliging met de LiDAR-sensor in de frontbumper tot stilstand. Je kunt hier overigens wel rekening mee houden in het maken van de route. En controle op het werk is er ook nog niet bij. Inmiddels was het behoorlijk droog op het land waardoor de kopeg ook stof begint te maken. Wordt stof een stofwolk, dan kan dat voor de LiDAR sensor ook als obstakel worden gezien en stopt de trekker. Door parameters te wijzigen wordt dat minder gevoelig. In het stoffige Australië maken ze bijvoorbeeld dan gebruik van een radar-oplossing.

Denny Stam ontfermde zich bij loonbedrijf Sturm-Jacobs over de iQuus trekker. Zonder veel uitleg kon hij met de trekker uit de voeten, inclusief het perceel inmeten en de routekaartjes maken. Keren op de kopakker werkte goed en nauwkeurig.
Zijplaat breekt af
Wat er bij loonbedrijf Sturm-Jacobs in al die jaren nooit is gebeurd, gebeurde met de autonome trekker: er brak een zijplaat van de rotorkopeg af. De trekker rijdt dan gewoon door. Op zich niet rampzalig, maar je wilt er dan eigenlijk toch liefst snel heen om dat te repareren. Wat niet gebeurde, maar vroeg of laat toch een keer gaat gebeuren, is bijvoorbeeld een gebroken breekbout in de aandrijving. Ook dan zal de trekker gewoon doorrijden. Technisch zijn veel van dit soort zaken op te lossen, maar dat is allemaal een kwestie van tijd.
Flinke stappen voorwaarts
Pim Sturm was aanvankelijk sceptisch over de toepasbaarheid van een autonome trekker op hun bedrijf. Maar inmiddels raakt de loonwerker er steeds meer van overtuigd dat er op termijn zeker kansen zijn in de markt. Vooral nu de trekker ook autonoom achteruit kan rijden en daardoor op een korte kopakker kan draaien. Hij voorziet de toepassing vooral in relatief eenvoudig werk waar toch veel uren in gaan zitten. Frezen of rotorkopeggen bijvoorbeeld. En dat dan in combinatie met zaaien of planten. ‘Is er even een hapering van de autonome trekker dan ben je in de buurt om de boel weer aan de gang te helpen.’ Autonoom uien zaaien noemt de loonwerker als een typisch voorbeeld van werk dat hij voorlopig nog niet autonoom ziet gebeuren. ‘De praktijk heeft geleerd dat je daar toch steeds controle op moet houden.’ Werktuigen zullen slimmer moeten worden om zoveel mogelijk potentiële storingen te ondervangen. En in het geval van de autonome trekker waar Sturm-Jacobs mee werkte: achteruit rijden en daardoor kort draaien gaat prima, maar de trekker was niet voorzien van een obstakelbeveiliging achterop. Dat zou eigenlijk gewoon 360 graden rondom moeten werken. Er is zeker nog een weg te gaan, autonoom zal de markt niet volledig veroveren, maar gaat daar wel een plaats in krijgen, daar zijn ze bij loonbedrijf Sturm-Jacobs inmiddels wel van overtuigd.

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.