Instrumenten watermanagement moeite waard om te volgen
Een kleine honderd belangstellenden lieten zich 23 augustus tijdens NPPL On Tour informeren over maatregelen die genomen kunnen worden om gerichter (zoet)water af- en aan te voeren.
Akkerbouwer Klaas Schenk (pootaardappelen en uien) past druppelirrigatie toe waarbij de gift is afgestemd op de behoefte en heeft een systeem van dubbele drainage om ook van onder af vocht in de wortelzone te brengen. Tien standhouders gaven in sessies van 10 minuten uitleg bij de toegepaste materialen en machines. De dubbele drainage dient tevens om zoet water (regenwater) te sparen door dit naar een reservoir (1.000 m3) te pompen. Dit systeem moet nog worden uitgebreid met ondergrondse wateropslag op ca. 20 meter diep. Het reservoir is nu gevuld met hoofdzakelijk grondwater.
Lees verder onder foto
Twee projecten
Ondertussen zijn bij Schenk twee projecten gestart. Enerzijds heeft hij als deelnemer van NPPL de ondersteuning van WUR-experts die hier meerdere bodemvochtsensoren testen en vergelijken. Volgens onderzoeker Fred Kool is de proef opgezet om een indicatie te geven van de meetnauwkeurigheid van sensoren en om telers inzicht te geven in de verschillen op het gebied van gebruiksgemak, meetprincipe, connectiviteit, prijs, platform en uitrusting. Kool: ‘’De trends zijn vergelijkbaar. Sensoren verschillen verder erg in wat ze kunnen en het is afhankelijk van wat telers er mee willen. Aan het vervolgonderzoek zijn interviews met gebruikers toegevoegd.’’
De data die Schenk zelf met een GeoBas-bodemstation van Agrometius en Irriwatch verzamelt, zijn onderdeel van onderzoek naar verdere optimalisatie. Ook hier zijn WUR-experts bij betrokken. Irriwatch is een zogenaamde ‘virtuele’ sensor. Opnames van vijftien satellieten brengen dagelijks de vochthuishouding in kaart (in blokken van 10 bij 10 meter), rekening houdend met bodemsoort, gewas en de weersvoorspelling wordt een beregeningsadvies gegeven. Ook wordt de biomassa (dus opbrengst) gemeten. Afgelopen groeiseizoen gebruikte Schenk het watergeefmodel van Netafim, de leverancier van de druppelslangen.
Lees verder onder foto
Op weg naar ondergrondse opslag
Het tweede project waar Schenk in stapte, is het door BO-akkerbouw en andere partners gefinancierde Zoetwaterboeren. Pieter Vlaar van Vertify lichtte de doelstellingen toe, waarbij het aan- en afvoeren naar een ondergrondse waterlens centraal stond. Voor de dubbele drainage en de ondergronds opslag is in de regio belangstelling, omdat men hier kampt met zoute kwel. Bezoekers gaven aan dat ze het deze zomer nog hebben gered met slootwater, het verhogen van het waterpeil en volzetten van de drains, maar opslag wordt wel gezien als mogelijk toekomstscenario. ‘’Daarom is het interessant dat onderzoekers van Vertify het ‘gespaarde’ water ook gaan bemonsteren op ziekteverwekkers en nutriënten’’, aldus een bezoeker.
Deel standhouders
De dubbele drainage zelf is aangelegd door Pipelife dat expertise opbouwt in de landbouw. Vertegenwoordigers lichtten toe hoe de stand van grondwater wordt gemeten in het perceel en hoe het aansturen van het waterpeil in zijn werk gaat. Ook hier ligt automatisering in het verschiet.
Vintage Agrometius gaf uitleg over de Augmenta-camera, waarvan er wegens de innovatiesubsidie die erop verkrijgbaar is, vele zijn besteld. De camera is beschikbaar gesteld voor het project Smartfarming waarvan Greenpoort NHN en in gebruik genomen door loonbedrijf Sturm-Jacobs (ook NPPL-deelnemer). De camera heeft een bereik van 20 meter naar voren en 6 meter breed. Het resultaat is een gedetailleerde biomassakaart waarop de spuit direct kan reageren. Hierdoor is niet nodig om zelf taakkaarten te maken om variabel te spuiten of bemesten.
Nieuwe aardappellooftrekmachine
In de stand van Voets-tractoren en werktuigen kregen bezoekers uitleg over onder meer een nieuwe aardappellooftrekmachine. Indien aardappelen netjes op ruggen zijn geplant, is volgens de vertegenwoordiger een efficiëntie van 99% mogelijk. Het feit dat nu nog middelen beschikbaar zijn, remt de introductie van de machine.
Sander Dekker van CAV/Agrotheek wist bezoekers naar zich toe te trekken door in te gaan op een regionaal project waarbij ruim 20 akkerbouwers zijn betrokken. Naast dat zij data delen die zijn verkregen door gebruik te maken van de bodemsensor Farm21, worden ook andere data van deze bedrijven verzameld. CAV/Agrotheek steekt samen met CZAV veel geld in ontwikkeling van algoritmes met het oog op een dataplatform voor teeltadviezen en beslissingsondersteunende systemen.
Lees verder onder foto
Met in totaal tien standhouders was het een zeer informatieve en sfeervolle bijeenkomst waarop ondernemer Klaas Schenk terugblikt in onderstaande video.
Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.