Jaaroverzicht: van NPPL naar NPPL-R

Het jaar 2024 was voor de NPPL een jaar van voortborduren op het verleden, maar vooral ook vooruitkijken naar de toekomst. Stond precisielandbouw sinds 2018 centraal binnen de NPPL, daar wordt robotisering komende jaren aan toegevoegd. Van NPPL naar NPPL-R.

Waar de landbouw vaak gedomineerd wordt door politieke discussies, is er een ‘stille’ revolutie gaande. De landbouw is aan het overschakelen op precisietechnieken en meer robotisering. De akkerbouw is via innovatie zelf antwoorden aan het formuleren op de maatschappelijke en publieke discussies. Met minder gewasbescherming en minder arbeid door mechanisatie en robotisering, tackelt de landbouw (aangejaagd door het maatschappelijk debat) ook van binnenuit de problemen die er zijn. De NPPL en precisielandbouw zijn daarbij als bodemleven: je ziet het niet altijd, maar is wel enorm belangrijk voor gezonde ontwikkelingen. Het afgelopen jaar werden vruchten geplukt van inspanningen van de afgelopen jaren. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de strokenteelt op de Boerderij van de Toekomst. Denk ook aan de testen die we vanuit de NPPL deden met de autonome trekker: misschien wel het vehikel van de toekomst. Boeren hielpen (samen met de experts van de WUR) de NPPL de afgelopen jaren met het testen van bijna marktgerede innovaties. Net als in de Formule 1 is testen belangrijk. Maar misschien nog wel belangrijker is de opstormende automatisering in de landbouw. In 2024 zagen we daar al veel voorbeelden van. In Nederland werden er bijvoorbeeld alleen al een kleine honderd Ecorobotix verkocht.

Drones

Zo zagen we ook steeds meer drones in (en vooral boven) het veld. Spuiten met drones mag nog niet vanwege risico op drift, maar zaaidrones zagen we al geregeld rondvliegen. Ironisch genoeg misschien wel door klimaatverandering. Omdat we te maken hadden met natte akkers, konden boeren de akkers niet op om (bijvoorbeeld) groenbemesters te zaaien, en zetten ze de drone in. Bijvoorbeeld in Markelo waar winterrogge werd ingezaaid als groenbemester. Ander voorbeeld vinden we in Sint Philipsland waar akkerbouwer Freek Boudeling rietzwenkgras in wintergerst zaaien met een drone. Eveneens vanwege weersomstandigheden. Dito verhaal bij melkveehouder Dennis Nijhof in Oene (Gelderland) die begin oktober met een drone witte en vooral rode klaver liet zaaien in 18 hectare bestaand grasland. Ook de overheid zet in op proeven met drones. Akkerbouwer Pim Clotscher heeft zaterdag 29 juni groenbemester laten onderzaaien. Na een proef vorig jaar op het bedrijf, spreekt hij nu van een demonstratie van wat dronezaaien kan brengen. ‘Ik zie dronezaaien nu als een kansrijke methode voor onderzaai van een vanggewas of groenbemester. Hier op de klei, maar ook in zandgebieden.’ De provincie betaalde de akkerbouwer hier een vergoeding voor. En als laatste voorbeeld: Groenbemesting en biologische bestrijding per drone.

Van NPPL naar NPPL-R

Afgelopen jaar werd duidelijk dat robotisering in de landbouw niet te stoppen is. Vanuit de NPPL werd er in 2024 onder meer een speciaal webinar aan gewijd. Welke vorm van robotisering heeft de toekomst? Trekkers zonder cabine? Autonome trekkers of gespecialiseerde werktuigen die voor één of twee taken gemaakt zijn? Maar ook tijdens het Future Farming event stond robotisering volop centraal. Techniek in het loofdoden van aardappelen maakte ook een ontwikkeling door via de methode van elektrocutie. Het levert een enorme besparing aan gewasmiddelenbestrijding op. De trend heeft tot gevolg dat het NPPL programma van precisielandbouw uitbreiding heeft gekregen. Het is voor 2025 en de jaren erna niet alleen precisielandbouw meer, maar ook robotisering en automatisering. Boeren juichen dat kennelijk toe. Op de uitvraag naar deelnemers voor ‘Robot zoekt Boer’ kwamen nog nooit zoveel aanmeldingen binnen. Begin 2025 volgt de selectieronde en in 2025 zal er volop worden getest.

Round up

Wat gebeurde er nog meer in 2024? Er waren vanuit de Boerderij van de Toekomst meerdere webinars waarin actuele thema’s werden besproken. Onder meer over klimaatverandering en hoe krijg ik meer grip op onkruid. Nieuw is ook dat de Boerderij van de Toekomst in Lelystad uitbreiding krijgt in de regio. Zowel in het noorden, zuiden als in Oost Nederland worden regionale fieldlabs opgezet. Paul van Zoggel werd in 2024 opvolger van Corné Kempenaar als programmamanager van de NPPL en de demotour met de iQuus autonome trekker leverde weer veel kennis op. Zo zei tester Ronald Swinkels uit het Limburgse Meterik over de autonome trekker met iQuus: ‘Ik heb er geen moeite meer mee om er bij weg te gaan.’ Met een te verwachten achteruitrij-modus in 2025 met het iQuus systeem moet er nog meer mogelijk zijn en de interesse aanwakkeren. Ronduit spectaculair was om te zien hoe de Odd bot robot bij We Grow Organic al voor een heel groot deel arbeid en gewasbescherming vervangt. De reportage erover was een van de best bekeken filmpjes van 2024 binnen de NPPL. Overall zie je dat de gangbare akkerbouwer langzaam opschuift richting biologische landbouw. De verschillen zullen kleiner worden komende jaren, met name door minder gebruik van gewasbescherming.

Terug en vooruit

Terugkijkend heeft de NPPL mooie eerste jaren gekend. Zo heeft NPPL mede geholpen aan het succes van de Ecorobotix spotsprayer en Framdroite, beide zijn onder andere door NPPL deelnemer Gert Sterenborg beproefd en aangeschaft. En waar NPPL afgelopen jaren echt het verschil mee heeft gemaakt qua praktijktesten, doorontwikkeling en adoptie in de praktijk zijn de volgende technieken:

Precisie beregening (testen van bodemvochtsensoren, druppelirrigatie en de nu beroemde gps sectie-aansturing en monitoring (Raindancer) voor regenhaspels)
Variabel poten en zaaien (waaronder plaats specifiek poten van aardappelen)
Precisiebemesten
Precisiespuiten

More to come in 2025. Volg de NPPL ook komend jaar met veel reportages en video’s uit het Robot zoekt Boer programma maar ook nieuws op het gebied van precisielandbouw. Ook de Future Farming & Food Experience krijgt een vervolg. De vierde editie van dit succesvolle event heeft plaats op 4 juni 2025, wederom op de Boerderij van de Toekomst in Lelystad.

In ‘Top Gear’-achtige setting werd er voor het eerst in 2024 op locatie een webinar uitgezonden over de mogelijkheden van robotisering.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.