Kick-off NPPL-R

De Jaardag van de NPPL werd mede aangegrepen om een vliegende start te maken met NPPL-R. De Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL) heeft Robotisering (R) toegevoegd aan haar oorspronkelijke doelstelling: precisielandbouw. Negentig bezoekers, 65 telers, lieten zich op de Jaardag bijpraten over hoe techniek, boer én natuur elkaar kunnen vinden.

Eind 2024 werd vanuit NPPL een oproep gedaan aan boeren in het land om zich aan te melden voor Robot Zoekt Boer. Daar werd flink op gereageerd. 131 boeren uit alle provincies meldden zich aan als potentiële deelnemer om nieuw robots te gaan testen. De robotisering van de Nederlandse vollegrondsteelten krijgt met deze aanpak een duw in de rug van de NPPL, WUR en overheid. De vraag erbij is: waar staan we nu met robotisering op productielocaties (bij de boer dus) en waar moeten we over tien jaar staan met 10.000 akkerbouwers? Veldrobots, zo is de redenering, kunnen het antwoord zijn op vijf serieuze vraagstukken waarmee ondernemers in open teelten kampen: bodemverdichting, krapte op de arbeidsmarkt, het wegvallen van chemische bestrijdingsmiddelen, emissies en optimalisering van teelten. Bij NPPL-R gaat het er om te zien hoe in principe praktijkrijpe veldrobots kunnen worden ingepast op Nederlandse akkerbouwbedrijven.

Programmamanager NPPL Paul van Zoggel was moderator van de Jaardag.

Wie doet mee?

Er zijn drie type deelnemers aan NPP-R. Boeren die de machine een periode op het erf krijgen en er intensief mee gaan testen aan (soms zelfs het hele seizoen 2025). Ze worden daarbij begeleid door specialisten van de WUR. Daarnaast zijn er de zogenaamde demo-telers. Dat zijn boeren die kortdurend aan een proef (met een robot of met andere technieken) meedoen. Daarnaast zijn er meer passieve deelnemers. Dat zijn boeren die uitgenodigd worden om bij andere boeren te kijken hoe het met de robots en technieken gaat. Al dan niet in een studieclubvorm. Op die manier probeert de NPPL in alweer het achtste jaar zoveel mogelijk boeren de kans te geven mee te kijken en mee te doen in nieuwe ontwikkelingen.

Een kleine honderd bezoekers (telers, beleidsmakers en onderzoekers van de WUR) op de Jaardag.

Eerste boeren bekend

De De NPPL Jaardag dag viel samen met het opstarten van de eerste boeren gekoppeld aan een robot. Na veel gesprekken en overwegingen zal de AgXeed robot een jaarrond gaan draaien bij Marijn Vermuë in Werkendam. Hij zal onder andere begeleid worden door Koen van Boheemen van de WUR. Komend jaar zal onder meer onderzocht worden hoe de AgXeed in de praktijk functioneert, wat het tijdsbeslag is van het voorwerk, wat het verschil is in bodemverdichting ten opzichte van een traditionele wieltrekker, wat de besparing op arbeid is en wat de businesscase is. NPPL-deelnemer Stef Ruiter zal de iQuus (een retrofit kit die trekkers autonoom laat werken) jaarrond gaan testen (onder begeleiding van Frank Hollewand en Koen van Boheemen van de WUR). Omdat de eerste stap in robotisering je bestaande werktuigen slimmer maken is, zullen ongeveer vijftien demotelers de iQuus gaan testen voor steeds een periode van enkele weken. Nieuw dit jaar is dat de ge-upgrade trekker gaat werken met een achteruitrijdmodus. Een wens die voortkwam uit de vorige NPPL-demotour. Ook hier gaat onderzocht worden wat de businesscase van werken zonder chauffeur is. Verder zijn de Ekobot, Robotti en de Andela gewilde oplossingen. Op de dag zelf kwam de vraag of ze ook met de Trabotyx mogen werken. Het NPPL team gaat dit bekijken. Houd de website van de NPPL in de gaten voor nieuwe deelnemers voor de overige robots en teelttechnieken. Volg de NPPL ook op Facebook. 

Genoeg tijd tijdens het programma om contacten te leggen.

Tuinbouw/kassenteelt en drones

Nieuw is dat NPPL dit jaar ook actief de robotisering in de tuinbouw en kassenteelt gaat volgen. Voorbeelden daarvan zijn: oogstrobot voor de tomatenteelt en oogstrobot voor de aspergeteelt. Bij de toepassingen van drones wordt onder meer het zaaien met drones getest. Hoe werkt dat voor een vanggewas in maïs, groenbemester in wintertarwe en levende bodembedekking in tulpen? De kneuswiel en lintzaaien biedt kansen in de regeneratieve landbouw. Kortom: een keur aan interessante ontwikkelingen om te volgen. Om zo up-to-date gehouden worden van de landbouw van de toekomst.

Robots en precisie projecten binnen NPPL-R

  1. AgXeed robottrekker
  2. IQuus autonome trekker
  3. Ekobot
  4. Andela Electro Weeder
  5. Agrointelli Robotti
  6. Auto Agri
  7. Nature Robot
  8. Variabel plaatsspecifiek (spot) spuiten en kunstmeststrooien
  9. Graslandmanagement, stikstofgebruik, digitale registratie, taakkaarten en variabel bemesten
  10. Zaaien met drones
  11. Loofdoding met minimale chemie (looftrekken, elektrocutie, wortelsnijden, variabel spuiten)
  12. Precisie zaaien: mogelijk een demo high-speed precision planter met camera’s en actieve drukregeling
  13. Lintzaaien (groenten en hoog waardig gewassen met hoge precisie zaaien)
  14. Groene energie (elektrificatie, waterstof, zonne-energie)
  15. Minimale bodembewerking/onkruidbestrijding o.a. met Orbis onkruidkneuzer
  16. Verantwoord datagebruik: van boer tot leveranciers en afnemers
  17. Toepassingen in de tuin- en kassenteelt.

Jaardag

De Jaardag stond in het teken van relaties leggen, de doorontwikkeling van de NPPL en de lancering van NPPL-R. In de ochtend waren er workshops over onderwerpen gerelateerd aan robotisering. Denk daarbij aan drones, autonome trekkers, variabele bemesting, uitleg over de AgXeed, het maken van taakkaarten… De middag was er voor meer uitleg over de bredere insteek van de NPPL dan eerdere jaren. Er is gemerkt dat de techniek steeds beter wordt, de teler welwillend, is maar afnemers geen opdrachten verlenen om precies te werken. Precisietechniek is een middel om perceel, bedrijf en gebiedsdoelen te helpen halen, maar dan moet een keten en gebied wel besluiten op de offertes in te gaan. Hoofdredacteur Future Farming en NPPL Geert Hekkert, vertelde dat Nederland veel te bieden heeft op gebied van innovatie en robotisering. Maar ook: ‘We lopen als Nederland in de pas, maar niet voorop.’ Marc Hameleers, MT-lid ministerie LVVN was er om duidelijk te maken dat de overheid de NPPL een warm hart toedraagt en zei dat het buitenland Nederland goed in de gaten houdt als innovatief land op het gebied van teelttechnieken. De overheid ziet automatisering als oplossing voor veel landbouwvraagstukken. Zo heeft, zo bleek tijdens de Jaardag, de NPPL sterk bijgedragen aan het vertrouwen en gebruikersgemak van de Ecorobotics. Mede door te testen onder NPPL-vlag is de wieder inmiddels breed verkocht. In het laatste deel van de dag werd er stilgestaan bij data. Er kan veel met precisielandbouw en robots, maar alles wat met data te maken heeft in de voorbereiding en managementverantwoording staat nog in de kinderschoenen. Samen met Nederlandse software leveranciers en BO-akkerbouw gaat NPPL-R de robots ook digitaal aan de tand voelen.

1 Comment

  • Herre Bartlema zegt op 21-02-2025 - 21:39 :

    Ha Koen,
    Ik zou graag een precisiebemestingsrobot in het NPPL inbrengen. Bel me gerust 0651596092

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.