Elektrocutie plus één bespuiting in plaats van vier keer chemisch

Karelia is een sterk aardappelras. In die zin dat het aan het einde van het seizoen lastig dood te krijgen is. Vorig jaar spoot akkerbouwer Hans Biemond (Dirksland) achtereenvolgens met Quickdown, nogmaals Quickdown, Spotlight en vervolgens Affinity. Totaal vier bespuitingen en nog was het resultaat na vier weken niet bevredigend. Op aanraden van zijn CZAV-adviseur Emiel Noordermeer koos Biemond dit jaar voor eerst een elektrocutie van het gewas en vervolgens een volveldsbespuiting met Spotlight. Deel één van een tweeluik. Nu de behandeling, over een paar weken de resultaten.

Woensdag 18 september vond de elektrocutie plaats, drie dagen later volgde de bespuiting. De verwachting is dat na 2,5 week gerooid kan worden. Het gaat hier om de Nucrop-methode, een manier van loofdoding zonder chemie. Vanuit een tank voorop de trekker wordt een geleidende vloeistof (VOLT.FUEL) over het aardappelloof gespoten. Daarna doodt een elektrische stroom (Volt.apply) het behandelde loof. De loofdoding zet vrijwel onmiddellijk in. Belangrijk voor het oogstmanagement. Nucrop is gewasveilig en duurzaam. Daartegenover staat wel dat met een tarief van € 235 per hectare de methode duurder is dan een tweevoudige loofdoding. Tegenover de vermindering van chemie staat geen direct financieel voordeel in de vorm van een beter score in de ecoregeling. Wel zal de vermindering van het chemieverbruik in de vermarkting van de aardappelen een rol kunnen spelen. Voor Hans Biemond speelt op dit moment echter vooral het argument: Karelia voorspelbaar op tijd rooibaar krijgen. Maar ook scheelt het drie keer spuiten op een goed moment en de kosten van het middel.

Max van de max

De elektrocuteerder rijdt met zo’n vier kilometer per uur. Bij een werkbreedte van negen meter is veel stroom nodig. Het vermogen van de Massey Ferguson S 6718 (nominaal 172 pk) is daarvoor opgeschroefd naar richting 230 pk. ‘Zeg maar naar de max van de max’, vertelt chauffeur Stefan Jongejan van loonbedrijf Dick Klok. ‘De kwestie is dat we het met een viercilinder op cultuurwielen willen doen, niet een te zware zescilinder op bredere banden. We willen de ruggen niet beschadigen.’ Het brandstofverbruik ligt in de range van dertig liter diesel per uur tot 45 liter in extreme situaties. Akkerbouwer Biemond gaat er bij aanvang vanuit dat wel knollen bloot zullen komen te liggen en groen worden. Hij zegt dat voor lief te nemen. Dit is het grootste nadeel, waarbij het zeker verschil maakt hoe vochtig het is. Bij een gemiddelde vochtigheid heb je de minste last. Een eerste blik achter de machine levert een beeld op van hier en daar een blootliggende knol, maar ook dat die al iets groen zijn. Ofwel, die lagen al even bloot.

Resultaat

Binnenkort gaat de NPPL opnieuw op bezoek in Dirksmond om te kijken wat de elektrocutie in combinatie met spuiten heeft opgeleverd.

NPPL-focus op looftrekken

De Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL) gaat het komende half jaar kijken in welke mate een volledig mechanische loofdoding (looftrekken, ook wel loofplukken genoemd) de chemische kan vervangen. Dus loofklappen en -trekken in plaats van loofklappen en spuiten, of volvelds spuiten. Maar ook kijken we naar elektrocutie van aardappelloof. In welke situaties is looftrekken beter dan chemisch en onder welke omstandigheden (rassen, weer) is het juist andersom. We gaan telers, andere deskundigen, ontwikkelaars en machinefabrikanten bevragen.

Stefan Jongejan: ‘De kwestie is dat we het met een viercilinder op cultuurwielen willen doen, niet een te zware zescilinder op bredere banden. We willen de ruggen niet beschadigen.’

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.