Met ISA-techniek 20% aan gewasbeschermingsmiddelen bespaard

NPPL-teler Martijn Slabbekoorn was de eerste fruitteler die in 2020 met Intelligent Spray Application® (I.S.A.) op zijn eenrijige HSS-boomgaardspuit van Hol Spraying Systems ging werken. Met inmiddels ruim 1,5 jaar ervaring is Slabbekoorn een tevreden gebruiker en bespaart hij ongeveer 20% aan gewasbeschermingsmiddelen. Dat percentage varieert nog wel in de loop van het seizoen en met de leeftijd van de aanplant. Slabbekoorn ervaart het als een robuust systeem wat weinig onderhoud en storingen geeft. Door de integratie met de H.S.S. Controlbox en het programma Agromanager is het ideaal voor precisiefruitteelt.

Gewassensoren sturen doppen aan

Een boomgaardspuit met I.S.A. is voorzien van tweemaal drie gewassensensoren die bladgroen detecteren. Als deze sensoren 10 centimeter of langer geen of minder blad zien dan worden de aangepaste spuitdoppen met P.W.M.-techniek (pulse-width modulation) dichtgezet. En dit per deel van de boom wat overeenkomst met detectie door de specifieke gewassensor. De afgifte per dop kan varieren en is taakkaart gestuurd in percentage van 30 tot 100%.


Alleen beschikbaar voor eenrijige boomgaardspuit

Hendrik Hol van Hol Spraying Systems heeft inmiddels tien HSS-spuiten met ISA in onder meer Nederland, België en Canada verkocht. De praktijk bevestigt de gemiddelde besparing van 20% aan gewasbeschermingsmiddelen. Maar Hol benadrukt ook dat onderzoek van Fruitconsult op drie praktijkbedrijven en Proeftuin Randwijk aantoont dat – ondanks het gebruik van minder gewasbeschermingsmiddel – geen verschil in aantasting van schurft, meeldauw of andere ziekten heeft laten zien. De techniek is ook uit oogpunt van het voorkomen van drift van middelen een verbetering.

De ISA-techniek is alleen beschikbaar voor een enkelrijige boomgaardspuit en Hol verwacht ook niet dat de techniek voor een meerrijenspuit beschikbaar komt. Voor wie op arbeid wil besparen, komt de net geïntroduceerde autonome AgBot in beeld die ook met een HSS-spuitmast met ISA is voorzien.

Bloemdunning per boom biedt perspectief

Onderzoeker Pieter van Dalfsen (WUR), die de NPPL-fruittelers begeleidt, is erg gecharmeerd van de spuit. Met name voor boomspecifiek bloemdunning op basis van taakkaart ziet hij veel perspectief omdat het de arbeidsuren voor handdunnen fors verlaagt en de opbrengst vergroot.

5 Comments

  • Jankievit zegt op 12-11-2021 - 11:48 :

    Door personeels gebrek in de fruitteeltsector komt er een werkbare robot en betaalbare robot steeds dichterbij

  • Joost Stallen zegt op 12-11-2021 - 11:53 :

    -waarom is een taakkaart nodig als de sturing van de PWM-doppen gebeurt door de bladgroen-signalerende sensors? Wat is de functie dan van een taakkaart?
    -Waarop baseert Hol het idee dat deze techniek alleen op eenrijers zou komen? Omdat dat systeem van hem komt?

  • Wouter van Teeffelen zegt op 16-11-2021 - 11:01 :

    ISA-spuit wordt ook ingezet voor boomspecifieke behandelingen. Denk aan bijvoorbeeld bloemdunning en zo. Met normale spuit op GPS is dan kwestie van helemaal open of helemaal dicht. Met PWM kun je in klassen spuiten. Slecht bloeiend helemaal dicht, goed bloeiend helemaal open en bij wat er tussen zit bijvoorbeeld 50% open (of nog meer wisselend). Bloei wordt met drone die witte kleur in beeld gebracht, bewerkt tot % wit op pixelniveau en dan kun je taakkaart van maken. Ook voor bespuitingen ver na de bloei bijv. vruchtdunning en dan is paar weken na de bloei. Alleen blad spuiten of basis van sensor die bladgroen herkent gaat inderdaad zonder taakkaart.

  • Wouter van Teeffelen zegt op 16-11-2021 - 11:03 :

    Hendrik Hol is heel stelling dat ISA alleen op 1-rijer kan. Weet het niet exact en daarvoor zou je Hendrik om meer uitleg kunnen vragen. Maar vermoedelijk iets rond verwerking van alle data of aansturing. Maar techniek komt uit akkerbouw en daar zal het met brede spuitbomen ook wel meer dan 6 sensoren gaan. HSS verkoopt ook drierijige spuiten waar klanten ook wel ISA op willen. Je kunt wel altijd op GPS spuiten en met drierijer dop aan of uit zetten. Maar ik zal Hendrik vragen voor meer uitleg rond geen ISA voor meerrijige boomgaardspuiten.

  • Hendrik Hol zegt op 16-11-2021 - 22:47 :

    Om ISA toe te passen op een 3 rijer zouden de armen een meter langer moeten worden om in te kunnen klappen met de sensoren gemonteerd aan de mast, economische is het voordeliger te werken met de AgBots + H.S.S. Spuit en ISA, dit is goed koper in aanschaf. De AgBot combinatie heeft veel meer voordelen dan het snelheidsvoordeel van een 3 rijer met ISA erop

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.