Nauwkeurigheid bodemvochtsensoren komend voorjaar onder de loep
Onderzoekers van Wageningen University & Research en Aeres Hogeschool Dronten starten in 2021 een vergelijkingstest van verschillende bodemvochtsensoren. De tests onder de vlag van de Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL) worden uitgevoerd op twee aardappelpercelen met zandgrond en kleigrond.
Bodemvochtsensoren kunnen het vochtgehalte in de bodem meten. Telers gebruiken die informatie bijvoorbeeld om een inschatting te maken van de vochtigheid van de grond die wordt gebruikt. De data worden ingezet als onderbouwing voor adviezen over beregening en zijn daarmee belangrijk voor precisielandbouw.
Voor het onderzoek hebben zich inmiddels meer dan tien bekende leveranciers aangemeld en er zijn twee percelen aangewezen: een zandgrondperceel in Wageningen en een perceel in Dronten op klei.
Bij de proef, die in het voorjaar van 2021 wordt gehouden, bekijken onderzoekers de nauwkeurigheid van verschillende bodemvochtsensoren. Dat gebeurt aan de hand van vochtbepaling op basis van grondmonsters die als referentiewaarde worden ingezet.
Verschillende monsters nemen
In het verslag beschrijven de onderzoekers onder meer welke verschillen er zijn tussen de bodemvochtsensoren, die allemaal worden vergeleken met de waardes uit de vochtbepaling van grondmonsters. De sensoren blijven na plaatsing door leveranciers minimaal twee maanden staan om een zo breed mogelijk spectrum aan weersomstandigheden te kunnen meten. De monsters worden daarbij vanaf week 1 wekelijks genomen op drie dieptes variërend van 10 tot 50 centimeter.
Behalve de vergelijking tussen verschillende metingen met de referentiewaardes van grondmonsters, worden ook zaken als verschillen in meetmethode, data-uitwisseling en platformgebruik in kaart gebracht. Daarmee krijgen telers diverse relevante inzichten in de verschillende opties.
NPPL-deelnemers
Enkele NPPL-deelnemers experimenteren al langer met bodemvochtsensoren. Bloembollenteler Sjaak Huetink uit het Overijsselse Lemelerveld gebruikt bodemvochtsensoren mede om input te leveren voor plaats specifiek beregenen op basis van taakkaarten.
Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.