‘Nederland kan leren van autonome trekkers in Japan’
Nederland en Japan gaan meer samenwerken rondom digitalisering van de agrosector. Dat is één van de afspraken die zijn gemaakt tijdens een driedaagse virtuele handelsmissie. Nederland is wereldleider in agrokennis en toepassingen, terwijl Japan vooral uitblinkt in robotisering en sensoren.
Tijdens de missie, met zo’n vijfhonderd deelnemers, presenteerden bedrijven uit de zuivel-, aardappel- en glastuinbouwsector allerlei oplossingen, waaronder een autonome trekker, plukrobots en autonoom werkende kassen. “Vooral de belangstelling voor Smart Agriculture was met meer dan 60% van de aanmeldingen groot”, zo blikt Evert Jan Krajenbrink van de landbouwraad in Tokio terug. “Tijdens de missie heeft Nederland laten zien wat het op zuivel- en glastuinbouwgebied te bieden heeft. Dit zijn de terreinen waar we op dit moment mogelijkheden qua Smart–Agri zien.”
Aardappelketen
Volgens Krajenbrink gaat binnenkort een project van start rondom digitalisering van de aardappelketen, dat deels door de topsector gefinancierd wordt. Dit wordt ‘Transition To A Data-Driven Agriculturen’(TTADDA) genoemd. Verder willen LNV en RVO dit jaar nog een innovatiemissie naar Japan organiseren op het gebied van robotisering in de glastuinbouw en open teelt.
(tekst gaat onder foto verder)
Onderzoeker Corné Kempenaar van de Wageningen University & Research en projectleider van de Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL) was bij de handelsmissie één van de keynote-sprekers. Volgens hem kunnen Japan en Nederland elkaar versterken. “Rondom de handelsmissie zijn veelal intenties uitgesproken. Wat ik zie is dat Japan een aantal mechanisatiebedrijven huisvest. Zij zijn daar met onder meer ver op gebied van autonome trekkers, andere voertuigen en drones. Die kennis zou bij ons goed van pas kunnen komen.”
Sensoren
Japan is volgens Kempenaar ook ver met het toepassen van sensoren. “Er zijn -al voor deze missie begon- enkele afspraken gemaakt tussen Nederland en Japan over sensorontwikkeling, detectie van aardappelziekten en ontwikkeling van digitale platforms voor ketens in het topsector TTADDA-project. Tijdens de bijeenkomst werd geclaimd dat Japan ver is in fytoftora-detectie. We onderzoeken momenteel in hoeverre dat interessant is voor Nederland. Andersom krijgt Japan weer adviesmodules vanuit Wageningen om te testen over bijvoorbeeld teeltmanagement.”
Volgens Kempenaar zijn de landen door de handelsmissie dichter naar elkaar toegegroeid. “Ik denk dat het heel verstandig is om met voorloper-landen samen te werken. Japan loopt in een aantal onderwerpen voorop, waaronder de ontwikkeling van autonome trekkers en smart sensors. Ik verwacht dus dat Nederland mogelijk profijt kan gaan hebben van die zaken. Op korte termijn horen we mogelijk meer daarover.”
Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.