‘Nog één keer vliegen met drone in september’
Op ons bedrijf is dit seizoen 2 keer gevlogen met de drone van 4D Precisie Natuurbeheer. De eerste keer was vooral om kennis te maken met de drone en de manier van werken. We hebben toen ‘testgevlogen’ met verwarmbare nepeieren. Hierdoor konden we goed zien hoe de drone werkt en waar je op moet letten.
Warmtebeelden drone interpreteren
De tweede keer hebben we echt gevlogen. Onze weidevogelvrijwilliger had het idee dat er in 1 perceel wat tureluurs konden zitten. Omdat deze op de grond moeilijk te vinden zijn, hebben we het met de drone geprobeerd. We hebben veel hazenlegers en ganzenkeutels gevonden. Door de warmte die deze uitstralen lijkt het op het warmtebeeld net een nest. Hierbij zagen we ook de toegevoegde waarde van een 100% gesynchroniseerde warmte- en daglichtcamera (gewoon kleurenbeeld) met grote zoom. We konden vanaf 30 meter hoogte inzoomen op de warmteplek, waarbij we konden zien of het een ganzendrol, een haas of een weidevogelnest was. In het begin vonden we helaas geen nesten, later vonden we een grutto-nest.
Effectieve route zoeken voor drone
Op deze dag demonstreerden Raymond de Vries en zijn collega van 4D Precisie Natuurbeheer hoe de drone een vooraf ingestelde route kan vliegen. Dit is erg makkelijk omdat de accuduur de beperkende factor is. Als je geen tijd kwijt bent met het uitzetten van een route, kun je meer effectieve kilometers zoeken. Ook scheelt het dat de minder geoefende dronebestuurder niet hoeft te stuntelen met sturen, wat ook weer tijd kost.
Een andere beperkende factor is de warmte van de zon. Als die na een paar uur in de ochtend te hoog aan de hemel staat beginnen ook molshopen en andere donkere delen van het weiland warmte af te geven. Dan is het zoeken naar een nest moeilijker en uiteindelijk niet meer te doen.
Gps-coördinaten opslaan werkt efficiënt
Toen we de grutto vonden hebben we de gps-coördinaten opgeslagen. Ik zou de volgende dagen te voet gaan zoeken naar het nest, maar heb het niet gevonden. Daarom is een effectievere manier om te zoeken als je vliegt; de bestuurder van de drone kan de zoekende persoon op de grond via een oortje de richting aangeven. Ook dit kost veel tijd die je niet kan benutten om verder te zoeken. Het is daarom efficiënter om de gps-coördinaten op te slaan en later op die plek het nest te gaan zoeken. Een verbeterpunt zit in een gps-device waarbij je de plek exacter kunt benaderen (ik deed het nu met de mobiele telefoon).
Drone verzamelt info voor volgend jaar
De eerste week van september gaan we weer vliegen. Dat doen we niet om weidevogels te zoeken, maar om informatie te verzamelen om het beheer voor volgend jaar te verbeteren. We gebruiken dan de warmte-/daglichtcamera en de multispectraal camera. Door de hoogtemetingen bepalen we welke percelen geschikt zijn voor bijvoorbeeld plasdras. Verschillen die je op het oog soms niet ziet, worden door de software wel weergegeven.
Bijschrift foto’s: Gerard Mul gaat voor het eerst nesten zoeken met een drone.
Het droneteam aan de slag op de akkers van Gerard Mul in Warmond.
1 Comment
Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.