NPPL-deelnemers verrast door prototype sensor bodeminsecten

Afgelopen zomer werkten vijf NPPL-deelnemers met een sensor om bodeminsecten te meten. Twee sensoren zijn beproefd op de Boerderij van de Toekomst.

WUR-expert Eva de Jonge benadrukt dat het om een prototype gaat. De telers vinden de sensor interessant. Ze zouden wel graag de data willen vergelijken met die van andere percelen en collega’s.

Deze sensoren komen voort uit een samenwerking van Syngenta en een Hongaarse universiteit. De sensoren zijn in staat springstaarten en bodemmijten (acarii en collembola) te meten. De aanwezigheid van deze bodeminsecten is een indicator voor de bodemkwaliteit. Deze insecten zijn volgens onderzoek het belangrijkst bij humificatie, de omzetting van organische stof in de bodem.

App

De sensor wordt bediend door een app op de telefoon (Edapholog, beschikbaar via Android). De Jonge: ‘’Op de app zie je welke insecten de sensor geteld heeft. Je kunt van het laatste insect een foto bekijken. De andere foto’s gaan voor analyse naar Hongarije.’’ De insecten worden na meting vanzelf opgevangen in een buisje alcohol dat ook naar Hongarije gaat. Daar gebruiken ze, aldus De Jonge, de gegevens om de detectie nog verder te verbeteren.

Het nemen van een bodemmonster

Data

De sensoren zijn beproefd bij Boerderij van de Toekomst en bij NPPL-deelnemers Jacob van den Borne, Klaas Schenk, Remco Wesdorp en Cornelis Mosselman. Regelmatig werden flinke aantallen insecten geteld. ‘’De sensor geeft er verschillende wetenschappelijke indexen bij waarmee je kunt zien hoe jouw monster het doet. De indexen gaan o.a. over de diversiteit aan insecten in het monster, de aantallen en de grootte van de gemeten bodemmijten en springstaarten’’, vertelt De Jonge. De insecten werden door de camera in de sensor waargenomen en met software geclassificeerd.

Prototype

De Jonge benadrukt dat het om een prototype gaat. “Ze zijn nu nog te gevoelig voor storingen. Wel merkten we tijdens het seizoen dat de professoren die de sensor gemaakt hebben echt meedachten en steeds met updates kwamen. We hebben veel feedback over de app gegeven aan de universiteit in Hongarije en die is goed opgepakt.”

Reactie NPPL-deelnemers

De onderzoekster verzamelde zelf reacties van NPPL-deelnemers. Zij noteerde: “Heel interessant om meer over mijn bodemleven te weten!”, maar ook “Om verschillende percelen te vergelijken op hetzelfde moment, heb je er eigenlijk twee nodig”. Een teler heeft behoefte aan vergelijkingen. ‘’De sensor telt de insecten goed maar het was lastig om de data zelf te bekijken en te begrijpen. Hoe verhoudt mijn bodem zich tot die van een collega?” Een andere teler weest op de invloed van omstandigheden: “Als het wat droger is, kruipen de insecten dieper de grond in. Dan is het lastig om een betrouwbaar monster te nemen”

Vooruitblik

De Jonge  beaamt dat het lastig meten was in deze hete, droge zomer. ‘’Gedurende een lange periode had het geen zin om monsters te nemen, behalve op geïrrigeerde stukken. Als het goed is kunnen we dit najaar/deze winter gewoon door met meten.’’

Bekijk een video van de insecten op de sensor. Je ziet ze vallen en daarna worden ze weggeblazen:

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.