Onderzoek: drempels rond precisielandbouw
Studenten HAS Green Academy doen onderzoek naar de weerstand tegen gebruik van precisielandbouw. Een van de conclusies: een hoop meer werk en dus een hoop meer kosten. En ook: het wegvallen van GPS en het Russische gevaar van GLONASS.
Waar komt weerstand vandaan?
Studenten Kristel van Lipzig (21), Lin Jenniskens (19), Daan Brouwers (22), Finn de Bruijn (18) en Stijn de Groot (19) van de HAS green academy Venlo doen onderzoek naar de weerstand tegen het gebruik van precisielandbouw. Opdrachtgever Yannick Smedts, medeoprichter van het bedrijf WolkyTolky, gaf de studenten de opdracht om dit onderzoek uit te voeren. Aan de studenten de taak om uit te zoeken waar de weerstand vandaan komt. In het kader van de Regio Deal Noord-Limburg en Fieldlabs werd voor een deel van het project een tienweekse samenwerking aangegaan met drie studenten van Yuverta mbo Horst. Na een overleg tussen de HAS- en Yuverta-studenten, kregen de Yuverta-studenten de opdracht om de meest gebruikte precisielandbouwtechnieken in kaart te brengen. Deze technieken werden in kaart gebracht door middel van een vijftal interviews en literatuuronderzoek. Uiteindelijk kwamen de RTK-GPS en de ‘Raindancer’ naar voren als meest gebruikte precisielandbouwtechnieken.
Meer werk dus meer kosten
Onlangs is een deel van de HAS-studenten langs geweest bij Loonbedrijf Kuunders. Zij spraken daar met Piet van Gog, mede-eigenaar van het Deurnese bedrijf. Uit het interview kwam naar voren dat er, ondanks dat het bedrijf op dit moment gebruik maakt van vele vormen van precisielandbouw, een aantal drempels zijn voor het gebruik van precisielandbouwtechnieken. Allereerst werd benoemd dat er veel verschillende systemen zijn, maar dat deze niet met elkaar gekoppeld kunnen worden. ‘Hierdoor heb je een hoop meer werk en dus een hoop meer kosten’, gaf Van Gog aan. Andere drempel die Piet ervaart zijn, niet geheel verrassend, de hoge kosten en investeringen die komen kijken bij het gebruik van precisielandbouw. Volgens Van Gog zijn er, naast het feit dat je efficiënter kunt werken doordat bewerkingen optimaal uitgevoerd kunnen worden, ook negatieve kanten van het gebruik van precisielandbouwtechnieken. ‘Je bent afhankelijk van satellieten. Als je GPS wegvalt ben je helemaal klaar. Daarbij maakt de GPS gebruik van het Russische satellietplaatsbepalingssysteem GLONASS, wat met name in deze tijd ook voor onzekerheid zorgt.’
Hoe nu verder?
De studenten gaan nu verder met het afnemen van interviews en gebruiken deze vervolgens voor het opstellen van een enquête die op grotere schaal verspreid gaat worden. Wilt of kunt u iets betekenen voor dit onderzoek? Neem dan contact op met S.deGroot1@student.has.nl.
Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.