OneSoil: gratis app met interessante mogelijkheden
Met de gratis OneSoil app heb je toegang tot perceelskaarten met allerhande gegevens op basis van satellietbeelden. Handig is de navigatiefunctie voor het vinden van probleemzones.
App voor gewasontwikkeling
Tijdens de recente Smart Farming Days in Bohmte, georganiseerd door het Duitse organisatie DKE Data, was OneSoil een van de vele aanbieders van apps. Het gros van de aanbieders levert apps gericht op farm management maar OneSoil richt zich specifiek op gewasontwikkeling. Hun gratis app, die dezelfde naam draagt, brengt perceelsgrenzen en gewassen op basis van satellietbeelden met behulp van kunstmatige intelligentie in beeld. Met behulp van de NDVI vegetatie-index, ook wel groenindex, kun je via de app de gewasontwikkeling volgen. Dat kan in principe van elk perceel. Je kunt de data gebruiken om taakkaarten voor bijvoorbeeld variabele bemesting of gewasbescherming te maken.
Probleemzones vinden
Eén van de handige mogelijkheden van de app is dat je probleemzones niet alleen op afstand kunt identificeren, maar op het bewuste perceel ook eenvoudig ernaar toe kunt navigeren. De app begeleidt je daarbij naar de juiste plek. Dat werkt erg handig volgens gebruikers en het is ook bijzonder praktisch voor gewasadviseurs en agronomen. Kies je voor de betaalde ‘Yield’ optie, dan selecteert de app percelen die geschikt zijn voor variabele bewerkingen. De app geeft daarbij ook aan welke percelen niet geschikt zijn voor variabele bewerkingen omdat ze volgens OneSoil te homogeen zijn. Gegenereerde taakkaarten kun je exporteren in verschillende formaten waaronder John Deere, Trimble, Shape en ISO-XML. Interessant is dat de app ook referentiezones voor kan stellen met bijvoorbeeld de standaard hoeveelheid zaaizaad of kunstmest. Opbrengstkaarten kun je vervolgens inlezen om het effect van maatregelen te evalueren.
Voor 13 verschillende gewassen
OneSoil is van Zwitserse origine en opgericht in 2017. De app is sinds 2018 beschikbaar voor Android en Apple smartphones, tablets en pc’s. Momenteel kunnen de algoritmes 13 verschillende gewassen identificeren waaronder tarwe, gerst, koolzaad, suikerbieten en grasland.
Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.