Plaatsspecifiek wortelsnoeien op basis van een kladje
Fruitteler Sander Verstegen uit Opijnen (Gld.) experimenteert als deelnemer aan de Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL) met plaatsspecifiek wortelsnoeien. Maar hij is niet de enige. Fruitteler Jeroen van Kampen in Zeewolde doet ook aan boomspecifiek wortelsnoei, maar dan via papier.
Streepje per boomrij
Van Kampen plaatste recent een opmerkelijke tweet op twitter met hashtag #Precisielandbouw. Waar anderen het al hebben over het boomspecifiek wortelsnoeien op basis van dronebeelden, toont hij een kladje met streepjes die boomrijen voorstellen.
Beoordeling groeikracht
Telefonisch legt Van Kampen de tekening en de achtergrond ervan toe. Hij heeft zijn Poolse snoeiers gevraagd om van elke gesnoeide rij een beoordeling van groeikracht te geven. Ze vullen dat netjes in tijdens de pauzes. Bij een cijfer 1 valt het snoeiwerk mee en dat vertaalt hij als ‘geen wortelsnoei nodig’. Bij cijfer 3 is er heel veel snoeiwerk en dan is ‘flink wortelsnoeien nodig’. Bij deze rijen wortelsnoeit hij de bomen aan beide zijden. Het tussencijfer 2 ligt wat betreft groeikracht in het midden en daar wortelsnoeit Van Kampen de bomen maar aan één zijde. De paarse stipjes op de tekening geven aan welke rijen hij met het wortelsnoeien al gehad heeft. Hij heeft zijn rijen (nog) niet genummerd met de koenummers die je bij andere fruittelers op de eindpalen wel eens ziet hangen.
Taakkaart viel tegen
In eerste instantie was Van Kampen van plan boomspecifiek te gaan wortelsnoeien op basis van dronebeelden. In het afgelopen teeltseizoen heeft hiervoor een drone boven twee perenpercelen gevlogen. Maar de taakkaart voor het wortelsnoeien die eruit volgde, viel hem tegen. Ook toen die nog wat aangepast werd. Het klopte niet met zijn praktijkervaringen in het veld.
Lagere boom
Als voorbeeld noemt hij dat een wat lagere boom die door de parameters van de drones opgemerkt wordt. Op basis van minder groen is zo’n boom dan over te slaan met wortelsnoei. Minder groen klopt wel maar een lagere boom kan net zo hard groeien als de buurboom die wat hoger is.
Een ander punt was dat de drones de specifieke plaats monitoren terwijl in zijn teeltsysteem van V-hagen het soms verkeerd is. Het komt voor dat de specifieke plaats niet gewortelsnoeid hoeft te worden omdat de stam van waaruit de draagtak groeit net wat verder in de rij staat. De behoefte aan wortelsnoei per boom bepalen hoeft voor hem niet maar hij wil wel het per deel van het perceel inzichtelijk maken.
Mooie leerervaring
Toch heeft hij geen spijt van de kosten van enkele duizenden euro’s voor de inzet van de drone en het maken van een taakkaart voor boomspecifiek wortelsnoeien. Hij ziet het als een leerervaring.
Wel ervaart hij dat het boomspecifiek wortelsnoeien nog verder ontwikkeld moet worden. En het is niet verkeerd om het in eerste instantie vooral even op andere bedrijven te volgen. Uiteindelijk verwacht Van Kampen dat door verdere ontwikkeling van drone beelden en taakkaarten het wel goed moet kunnen werken. Daarom laat hij volgend teeltseizoen opnieuw over de percelen een drone vliegen.
Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.