Precisielandbouw kan ook zonder duur materieel
Je hoeft geen enorme hoeveelheid geld te investeren om met precisielandbouw aan de slag te kunnen.
Als je de filmpjes in de NPPL Facebook-groep in de gaten hebt gehouden, dan zal je opgevallen zijn dat er veel glimmend, relatief nieuw materiaal in beeld geweest is. Hierover zijn verschillende opmerkingen gekomen, uiteenlopend van “Precisielandbouw is dus alleen bereikbaar als je bedrijf zo groot is dat je zo’n machine kan betalen” tot “Dit kan alleen uit omdat de NPPL-telers korting krijgen van de fabrikant”.
Systemen zonder glimmend nieuw materiaal
Ik kan het toch niet laten om hier even op te reageren. Er zijn namelijk ook systemen op de markt die werken zonder glimmend nieuw materiaal. Het mooiste voorbeeld vond ik bij het kunstmeststrooien. Het Franse bedrijf Airinov heeft namelijk in 2015 al een app gemaakt waarmee je zonder GPS in de trekker en zonder weegstrooier toch variabel kunstmest kan strooien. Het enige dat je hiervoor nodig hebt is een smartphone met GPS en een trekker met een powershift- of variobak.
Variabel strooien met smartphone
Als eerst wordt er bij dit systeem met een drone gevlogen om de hoeveelheid opgenomen stikstof in kaart te brengen. Daarna wordt met een optimalisatiemodel berekend hoe de hoeveelheid stikstof die nog gestrooid mag of kan worden zo efficiënt mogelijk verdeeld kan worden over het perceel. Hier rolt een advies uit in de vorm van een taakkaart, die je normaliter zou inladen in de GPS-kast van de trekker. Maar in plaats daarvan gebruik je nu de app, waarin de taakkaart geladen wordt. De app bepaalt op basis van de GPS in de smartphone waar je in het perceel bent en geeft in beeld aan hoeveel kilo er gestrooid moet worden. Dan is het aan de bestuurder om zijn snelheid zo aan te passen dat deze hoeveelheid ook echt gestrooid wordt.
Om te zorgen dat de kunstmeststrooier de juiste breedte blijft strooien moet het aftakas-toerental gelijk blijven en dus mag het motortoerental niet aangepast worden. Om toch de afgifte aan te passen wordt daarom de powershift- of variobak gebruikt. Vooral bij een powershiftbak moet je er dus rekening mee houden dat je niet altijd precies de gewenste hoeveelheid kan strooien, maar als de verschillen binnen een perceel groot genoeg zijn kan je op deze manier wel actie ondernemen.
Kleine investering
Persoonlijk vind ik het erg mooi dat je op deze manier kan profiteren van de ontwikkelde precisielandbouwkennis. Een smartphone is tegenwoordig eigenlijk gemeengoed en op deze manier hoef je alleen de meting met de drone en het verwerken van de beelden te betalen. Je zal hier dan misschien ook niet helemaal optimaal gebruik van maken, maar je hoeft er ook niet speciaal een weegstrooier en/of GPS voor aan te schaffen.
Met een kleine investering in tijd of geld kun je met je huidige machines dus al variabel doseren.
Reacties gesloten. Geen verdere reacties gevonden.