Q&A webinar autonome trekkers/robots

Tijdens het NPPL-webinar van 2 oktober over autonome trekkers/robots, werd in de chat een aantal vragen gesteld. Hierbij de antwoorden. En hier kun je ook het webinar nog een keer terugkijken.
Wat is het verschil tussen een, (autonome) trekker, multi-functionele robot en gespecialiseerde robot?
Gewone trekkers kun je autonoom maken met een systeem, of is af-fabriek al autonoom (al mag dat in Nederland nog niet verkocht worden). Simpel gezegd is een multi-functionele robot een trekker zonder cabine. Een multifunctionele of multipurpose robot kan meerdere taken/werkzaamheden verrichten zoals een trekker dat ook kan. Denk aan grondbewerking, zaaien, schoffelen, maaien etc. Een gespecialiseerde robot is ontwikkeld om een specifieke taak/werkzaamheid te verrichten. Bijvoorbeeld onkruidbestrijding, schoffelen, laseren, verhitten, spotsprayen of maaien. Zowel de multifunctionele robot als de gespecialiseerde robot kan niet zelfstandig de weg op of naar een andere akker rijden. Voordeel ten opzichte van een gewone trekker is wel dat de robot veel minder opgetuigd is met allerhande instrumenten.
Hoeveel robots draaien in de praktijk?
Los van de definitie van wat je een robot noemt, is dat nog lastig exact te duiden omdat hier (nog) geen officiële statistieken van zijn of worden bijgehouden. Future Farming houdt statistieken bij van het aantal operationele robots. In de FF catalogus van eind 2023 stonden 60 wereldwijd commercieel beschikbare veld- en oogstrobots waarvan er volgens de opgave van de betrokken fabrikanten 2.443 operationeel (verkocht) waren. Dat waren er 73% meer dan het jaar ervoor.
Zijn er veldrobots die zonder fossiele brandstof kunnen?
Zeker. Ongeveer de helft van de zestig veld- en oogstrobots in de Future Farming catalogus is elektrisch aangedreven waarbij accu’s, al dan niet in combinatie met zonnepanelen, zorgen voor de energie. Maar voor nogal wat andere robots geldt dat ze (deels) nog gewoon op diesel lopen.
Wat zijn de best verkochte veldrobot(s)?
Tot de meest verkochte veldrobots wereldwijd behoren de Augean Robotics Burro, FarmDroid FD20, GUSS (drie modellen), Naïo Oz, Tortuga AgTech (oogstrobot) en de Vitirover.
Wat is nu de wetgeving, wat zijn de regels rondom toepassen autonome voertuigen in de boerenpraktijk?
Dat is een goede vraag die lastig te beantwoorden is. In Europa/Nederland is het naar verluid toegestaan om een veldrobot autonoom te laten werken. Voor een autonome trekker gelden andere regels/kunnen andere regels gelden.
Wat is de invloed van deze ontwikkelingen op het werkplezier, zijn dit niet juist ook de dingen die een boer leuk vindt om zelf te doen?
Akkerbouwer Bart van Loon zei het treffend op het webinar: ‘Ja, ik vind het ook hartstikke mooi om twee of drie hectare te woelen. Maar als daar nog dertig hectare achteraan komt…..!’
De landbouw was al kapitaalsintensief en wordt zo nog kapitaalsintensiever en wordt daarmee een nieuw speeltje voor de (heel) rijken. Zij bezitten reeds de energie, de automatisering en straks de voedselketen. Willen de mensen dat? Of denken we dat het zo’n vaart niet zal lopen?
Ja, robots zijn nu nog duur, maar zullen op termijn goedkoper worden. En ze lossen ook een probleem op. Minder chemicaliën, meer opbrengst door achterblijven groeistop en ook is minder arbeid nodig. In Lierop rijdt een LaserWeeder die het werk van honderd (buitenlandse) arbeidskrachten bespaart. Robotisering lost meerdere vraagstukken op, maar het zal altijd een kosten-baten plaatje blijven.
Wat zijn de risico’s rondom het hacken van de computersystemen voor de autonome trekker? Hoe kunnen deze risico’s worden verminderd en zijn de producenten hiermee bezig?
Hacken komt voor bij alle economische sectoren, de landbouw niet uitgezonderd. Belangrijk is het om als boer baas van je eigen data te blijven.
Het gaat natuurlijk niet alleen om taakkaarten en routes maar ook onderhoud en reparatie.
Dat is zeker een punt van aandacht. De boer krijgt er een nieuwe ‘werkplaats’ bij. Maar de robots zijn misschien wel simpeler dan de trekkers vandaag de dag die ook uitgerust zijn met heel veel tools. En mogelijk ligt hier ook ruimte voor loonwerk. Zij kunnen mogelijk makkelijker nieuwe robots aanschaffen die voor meerdere toepassingen worden gebruikt zodat ze jaarrond rendabel kunnen worden.
Gezien deze ontwikkelingen. Welke competenties/vaardigheden zijn bij onze mbo-studenten die voor deze sector worden opgeleid nodig, om straks (of nu) goed met deze machines te kunnen omgaan?
Goed punt. Opleidingen zullen hier, met behulp van de leveranciers, mee aan de slag moeten. Dat vraagt wat, maar levert vermoedelijk meer op. De jeugd vindt nieuwe techniek mooi om mee te werken. Het is uitdagend en kan een hele mooie aanzuigende werking hebben op het onderwijs. Niet zelf de klei in, maar robots het werk laten doen en als een ‘gamer’ machines volgen. De landbouw is eigentijdser dan ooit!
==
Kijk hier het webinar terug en lees het verslag erover.
Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.