Spoorbreedte is beperkende factor

Nico Knibbe

IJsbergslateler Nico Knibbe heeft samen met WUR-expert Bram Veldhuisen voor het robotiseren van het mechanisch onkruidwieden de nodige lijntjes uitgezet. Enerzijds gaat het om een zelfstandig rijdende trekker in combinatie met beproefde schoffelapparatuur, anderzijds gaat het om nieuw ontwikkelde robotwieders.

Een heikel punt bij het inzetten van robotwieders is dat de teler uit de Wieringermeer (N.-H.) op 2.25 m spoorbreedte (5 rijen per spoor) zijn slaplanten uitzet. Met hulp van dealers komt er nu een proefveld met een spoorbreedte van 1.80 m tot stand.

Autonome tractor

Knibbe heeft contact gelegd met GPX Solutions die een eigen systeem voor autonome besturing heeft ontwikkeld. Daarna vond hij de Fendt-dealer (Van der Sluis BV) bereid om hem een Fendt uit de 300 serie te verhuren. De wielbasis zal worden aangepast. Het autonome systeem wil Knibbe in juni en juli testen. Aan de Fendt-tractor zal de aanwezige Steketee worden gekoppeld, maar ook zal een demo plaats vinden met de Robovator. Deze wordt hiervoor door de dealer ter beschikking gesteld.

Spoorbreedte aanpassen

Bram Veldhuisen had ondertussen via Abemec te horen gekregen dat Naio de gewenste Dino niet kan leveren met 2.25 m spoorbreedte. Mechanisch zou dit wel kunnen, maar het camerasysteem van de Dino is niet toereikend. Naio kan met de Dino wel tot 2 m gaan (i.p.v. nu gebruikelijk 1.80 m en 4 rijen), maar dan zou Abemec toch een nieuwe robot moeten leveren. Bovendien schoffelt de Dino nog niet in de rij. Daarvoor vinden dit jaar demo’s plaats in Frankrijk.

Oplossing gevonden

Met enig heen en weer gebel, is er echter toch een oplossing gevonden. Knibbe krijgt via Marten Hulzebos van Agri Evolution de beschikking over een Ferrari Fastblock planter waarmee hij een proefveld gaat aanleggen, waarbij wel op 1.80 m wordt geteeld. Veldhuisen maakt met Abemec een plan om in juli of augustus twee tot drie weken met de Dino te schoffelen. Het idee is nu dat de Dino een week na het planten wordt ingezet. In de eerste week zal nog worden geoefend, daarna moet de Dino gaan rijden. Knibbe laat weten dat de teeltduur van ijsbergsla in juni/juli ongeveer zes weken is en dat sla die in augustus wordt geplant er acht tot tien weken over doet. Knibbe is er zich van bewust dat deze Dino niet in de rij zal schoffelen.

Knelpunt

De aanloop naar de uitvoering van de ambitieuze plannen om het wieden te robotiseren, heeft geleerd dat spoorbreedte een knelpunt is. Veldhuisen stuitte hier ook op toen hij navraag deed naar de AgroIntelli Robotti van importeur Abemec en de Anatis (ontwikkeld door Carré) die door Pool Agri wordt geïmporteerd.  De spoorbreedte van de Anatis is weliswaar verstelbaar, maar dan van 1.45 m tot maximaal 2.05 m. Vanwege beperkte ervaring zal de Anatis dit jaar alleen bij boeren in Frankrijk getest worden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.