Stappen maken naar realtime spuiten en kunstmest toedienen
NPPL-deelnemer Pim Sturm in Wieringerwerf zijn ultieme doel is om plaats specifiek te spuiten en kunstmest te strooien met behulp van realtime camera’s. Sinds het begin van dit seizoen gebruikt hij het BBLeap systeem op de spuittrekker en worden tijdens het spuiten met behulp van camera’s beelden verzameld. Behalve camera’s ter hoogte van de spuitdoppen heeft Sturm een Augmenta gewascamera voorop de tractor gemonteerd.
De Augmenta-gewascamera van Sturm is geleverd door Raven Europe. De gewascamera scant de vegetatie-index (groendichtheid) gerelateerd aan biomassa (ndvi). Gecombineerd met lichtintensiteit en omgevingssensoren genereert de gewassensor een Augmenta-index. De camera kan hierdoor een vervanger, maar ook een aanvulling zijn op beelden van drones, satellieten en sensoren. Genoemde instrumenten hebben alle hun beperkingen. Goed om te weten is dat de camera 20 meter naar voren kijkt en 40 meter in de breedte (resolutie op 10 cm nauwkeurig).
Data verzamelen
Sturm deelde zijn ervaringen met een tweede gebruiker Nico Knibbe in de Wieringermeer. De insteek van beiden is om in dit eerste jaar variabel kunstmest (stikstof) te strooien. De hoeveelheid bladgroen is een indicatie voor de behoefte. Andere precisietoepassingen zijn het variabel inzetten van groeiregulatoren (afrijping) en fungiciden. Sturm: ‘’We werken aan alle kanten mee om data te verzamelen waarna we machines realtime kunnen aansturen. De stap van beelden inladen en zelf taakkaarten maken, slaan we dan over.’’
Verbeteringen onderweg
De eerste indruk is dat er nog veel aan moet worden verbeterd. Zo signaleert Knibbe dat de beelden die hij met zijn drone maakt gedetailleerder zijn. ‘’Misschien dat het elders in Europa al goed werkt, maar blijkbaar zijn onze omstandigheden of eisen anders. Ik dien wel 10% minder kunstmest toe, maar heb niet de indruk dat het is gebaseerd op variabele toediening. Als het veld groen staat, verzadigt het beeld namelijk. Ook stopt hij soms met scannen als de zon lager staat’’, aldus Knibbe. Sturm sluit zich bij deze bevindingen aan.
Arjan Uijterlinde van Raven zegt blij te zijn met de feedback van Knibbe. Hoewel de camera veldklaar is – bij een groeiend gewas werkt het – is er nog veel meer uit te halen. ‘’Augmenta is continu bezig de algoritmes uit te breiden. een toevoeging is het gebruik van “red edge”-spectrum. Hiermee kunnen NDRE-metingen gedaan worden waarbij minder snel saturatie optreedt. De sensor heeft dit al wel maar er wordt nog geen gebruik van gemaakt in de Augmenta-index.’’ Volgens Uijterlinde is dit binnenkort beschikbaar. Het probleem met de lage zon is bekend en te verklaren. Andere sensoren zullen dit probleem ook hebben, de Field-analyzer schakelt zichzelf uit als de meting niet nauwkeurig genoeg is. Uijterlinde: ‘’De bladkleur is dan anders en slagschaduw kan de meting verstoren, de luxmeter op de camera kan zorgen voor correctie. Ook hierbij is het zaak algoritmes uit te breiden. Volgend jaar kan de Augmenta-sensor in het donker en schemering werken.’’
Camera’s op de spuit
Terug naar de spuittrekker van Sturm. Op de spuitarm bevinden zich twee type camera’s: één die beelden maakt die het blote oog ook ziet en twee biomassasensoren (met veel minder reikwijdte dan de Augmenta-camera). De verzamelde data gaan naar Peter Millenaar van BBLeap. Het doel is de beelden dit jaar of volgend jaar in te zetten bij loofdoding in aardappelen. ‘’De snelheid van algoritmes ontwikkelen bepaalt wanneer toepassingen mogelijk zijn’’, houdt Millenaar een slag om de arm.
Ondertussen worden ook beelden van andere gewassen gescand, zoals ui, bieten, tulpen en onkruiden. Hierop is zijn commentaar dat een grote databank essentieel is. ‘’We willen de trend doorbreken dat data niet voorradig zijn, wanneer een idee ontstaat. Algoritme-ontwikkelaars hebben hier altijd gebrek aan. Bovendien kan de teler nu ook over een seizoen terug kijken hoe gewassen gereageerd hebben op teeltmaatregelen en omstandigheden.’’
Lekker op de trekker
Ondertussen rijdt Sturms werknemer dagelijks zijn rondjes op de veldspuit en is uiterst tevreden over de BBLeap. ‘’We spuiten geen druppel teveel. Ik voer de perceelgrootte in, vul de tank af en kom precies uit op die 150 liter per ha.’’ In het verleden stuurde de spuit secties van 3 doppen aan, op 1,5 meter. Nu wordt elke dop apart ingeschakeld en is zelfs de afgifte variabel (in percentage aangegeven). Ideaal op schuine hoeken, waarbij de monitor aangeeft welke overlap nu wordt voorkomen. Maar ook in de draai, waarbij doppen op het einde van de spuitboom meer afgeven dan doppen dichter bij de trekker.
‘’Als je geïnteresseerd bent, is het niet moeilijk om het besturingssysteem, dat begonnen is met GPS, onder de knie te krijgen’’, oordeelt de werknemer. Dat het zo nauwkeurig werkt schenkt bovendien veel voldoening.
1 Comment
Plaatsspecifiek bemesten met een kunstmeststrooier gaat niet. Graag doe ik mee met betere techniek
Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.