Test rijenspuiten met autonome veldrobot
De Boerderij van de Toekomst in Lelystad voert experimenten uit om ervaringen op te doen met rijenspuiten in combinatie met een veldrobot.
Optimale positionering
Voor de autonome rijenspuiten proef is de Deense veldrobot Robotti voorzien van een standaard ISOBUS-spuitmachine met een drie meter brede spuitboom. De laatste heeft individueel afsluitbare spuitdoppen op 25 centimeter afstand. Voor de proef worden AgroTop Rowfan 4002 doppen ingezet. De spuitboom kan van links naar recht verschuiven voor optimale positionering van de spuitdoppen boven de gewasrijen.
Autonoom voor speciale teelten
De proefopzet heeft twee doelen volgens WUR onderzoeker en NPPL expert Bram Veldhuisen. ‘Ten eerste willen we leren hoe goed rijenspuiten werkt tegen onkruid of ziektes in verschillende gewassen en omstandigheden. En natuurlijk hoeveel middel je dan kunt besparen. En met welke instellingen je dit het beste kunt bereiken.’ Het tweede doel van de proef is volgens de onderzoeker of het rijenspuiten combineren is met een autonome veldrobot. Bram: ‘Want in sommige speciale (bedden) teelten kun je niet even een standaard spuit zo afstellen opdat alle spuitdoppen precies boven de gewasrijen komen. Dan moet je kleinschaliger gaan werken en dan zou een autonome robot veel arbeid kunnen besparen.
De onderzoekspuit hangt via een tussenbok aan het frame van de robot.
Rijenspuiten toegankelijker
Om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te minimaliseren komt rijenspuiten weer meer in de belangstelling. En dan niet zoals in de vorige eeuw met speciale gebouwde rijenspuiten voorzien van spuitkappen met werkbreedtes van drie of zes meter breed, wat het rijenspuiten erg arbeidsintensief maakt en extra investeringen vergt. Nu veel gewassen dankzij gps-navigatie heel precies gezaaid of gepoot worden, is het mogelijk om met reguliere spuitmachines de spuitdoppen precies boven de gewasrijen te laten werken. Ook de komst van individuele dopaansturing maakt het eenvoudiger om in stroken van circa tien centimeter breed precies boven de gewasrij te spuiten eenvoudiger.
Spuit regeert robot
De voorbereiding is in elk geval geslaagd. De spuit communiceert via ISOBUS met een door de WUR aan de robot toegevoegde computer. Het ISOBUS-scherm schakelt de spuit autonomistisch aan en uit op de wendakkers en de toegevoegde computer zet de robot helemaal stil in geval de spuitcomputer via ISOBUS een foutmelding geeft. Hoe de resultaten van het rijenspuiten uitpakken volgt eind dit jaar.
(Op de grote foto boven: Onderzoeker Bram Veldhuisen controleert of de spuitmachine communiceert met de Robotti veldrobot. Foto’s: Koos Groenewold)
Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.