Thierry Stokkermans: graszaad telen met no-till kan
Graszaad zaaien na een niet-kerende grondbewerking (no-till) is in Nederland mogelijk. Dat zegt onderzoeker Thierry Stokkermans in een vlog. Volgens hem heeft NPPL-deelnemer Brian Salomé het eerste perceel graszaad dat op deze manier tot stand is gekomen.
2 Comments
Graszaad wordt al jaren zonder te ploegen, direct na tarwe gezaaid. Of na uien en aardappelen, met minimale grondbewerking, gezaaid.
En hoe wil je na het graszaad aardappelen of uien poten/zaaien? Of bieten? Dat is best lastig..
Al met al best bijzonder dat julie dit concluderen uit een onderzoek, terwijl dat al jaren praktijk is. Of zie ik dit verkeerd?
Bedankt voor je vraag Leendert.
No tillage en niet-kerende grondbewerking (NKG) zijn twee verschillende dingen. Met NKG wordt het land bewerkt, terwijl bij no-tillage het land helemaal niet wordt bewerkt. No-tillage is een vorm van bodembeheer waarbij gewasresten op het maaiveld achterblijven en je de bodem (en dus de verschillende bodemlagen) niet verstoort. Met andere woorden, de boer maakt de bodem gereed zonder de grond te bewerken.
Dit beheer kan behoorlijk uitdagend zijn. Een van de vragen is dan: “hoe het gewas te zaaien zonder de bodem te verstoren?”. Brian gebruikte een een no-till machine uit Duitsland. Dit apparaat snijdt een gleuf in de grond waarin het zaad kan worden gelegd. Je zou het kunnen vergelijken met het doorzaaien van grasland, maar een beetje uitdagender omdat je geen bestaand gewas hebt als back-up in geval van mislukking.
Zoals in de video gezegd is het een primeur voor Nederland. In het buitenland zijn er goede resultaten behaald voor graszaad met deze methode. Boeren nabij het Franse Troyes gebruiken zowel no-till schijf als tanden zaaimachines. En in Canterburry (Nieuw-Zeeland) gebruiken boeren een geavanceerde zaaigleuf in de vorm van een omgekeerde T.
Ik hoop dat dit antwoord je helpt.
Groeten
Thierry
Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.