‘Vliegen gaat goed, multispectraalcamera is minder’
Het groeiseizoen is inmiddels aan het overgaan in het rooiseizoen. Dat betekent voor ons een heel seizoen ervaringen opdoen met het maken van beelden van onze gewassen met behulp van een drone.
Dat is succesvol geweest, maar met kanttekeningen. In de eerste plaats het vliegen met de drone als volstrekt onervaren piloot. Dat is uitstekend verlopen. In eerdere berichten heb ik de verwachtte werkwijze uiteengezet en deze is volledig volgens plan verlopen.
In een kwartiertje 300 opnames
VanBoven heeft voor alle gevraagde percelen een vluchtplan klaargezet. Die wordt per smartphone gekoppeld aan de drone waarna deze het plan uitvoert. Zo eenvoudig als het klinkt is het ook in de praktijk: drone uit de koffer, batterij erin, vluchtplan laden en opstijgen maar. Veelal een kwartiertje en 300 opnames later staat hij weer aan de grond. Met de 4 meegeleverde accu’s kun je ongeveer 1,5 uur vliegen en in ons geval zo’n 10 tot 15 hectare afvinken. Dit kan bij voldoende licht, wat in het vroege groeiseizoen betekent dat je er voor 18.30 uur klaar moet zijn om nog wat te kunnen zien op de beelden. Voor eventuele beeldanalyse is dat iets minder van belang. Nu we ongeveer aan de langste dag zitten, kun je ook prima in de avondvluchten maken.
Beelden interessant
Na een aantal vluchten dient de SD-kaart te worden uitgelezen en geformatteerd voor de volgende sessie. Dit gaat buitengewoon eenvoudig door de SD-kaart uit de drone te halen en in een ‘kastje’ van VanBoven te stoppen. Over het algemeen zijn de beelden de volgende dag te zien op de eigen beveiligde website. Let wel: dit betreft de RGB-beelden. Te zien is een ‘foto’ van het perceel, waarop tot pixelgrootte 8 millimeter is in te zoomen. Zeer verhelderend, buitengewoon interessant om te bekijken. Indien gewenst kunnen er tellingen worden uitgevoerd, of afwijkende plekken in kaart gebracht.
Daarbij moet ik wel aantekenen dat deze beelden sec niet 1-2-3 tot een variabele dosering van middelen zullen leiden. Er zal eerst een grondslag voor het maken van een taakkaart moeten worden bedacht. Daar gaan we nog over nadenken.
Teleurstelling met multispectraalcamera
Ronduit een teleurstelling was het vliegen met de multispectraalcamera. Deze is welgeteld 1 keer in de lucht geweest, zonder ook maar 1 beeld te hebben gemaakt. De drone was door DroneExpert geleverd als pakket met de Parrot Sequoia. De gps-ontvangst van de combinatie was echter zo slecht, dat vliegen niet lukte. Helaas ook niet na een reparatie die 3 weken in beslag nam. Met een vliegperiode in het groeiseizoen van een week of 10 is dat niet meer gelukt. De oorzaak is op dit moment nog altijd onduidelijk. Bij DroneExpert thuis vliegt hij feilloos, maar hier bij ons doet hij niets. VanBoven heeft ons tijdens de reparatieperiode een eigen drone ter beschikking gesteld om toch te kunnen vliegen.
Kort samengevat: het vliegen gaat erg goed en is de tijd meer dan waard. Maar voor een combinatie met de multispectraalbeelden moeten we een jaar geduld hebben. We hadden wel opstartproblemen ingecalculeerd, maar helemaal geen beelden is een kleine deceptie.
Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.