Succesvol camera-wieden, wel technische aanlooptijd
Deze week zijn de voorjaarswerkzaamheden ook bij akkerbouwer Brian Salomé losgebarsten. Voor het tweede jaar heeft de akkerbouwer de camera- en GPS-gestuurde schoffelmachine gebruikt, dit keer in de winterzaaiuien.
De zaaiuien vorig jaar waren te klein om goed door de camera te worden gezien. Nu ging het beter; de 3 hectare is in ongeveer 2,5 uur secuur geschoffeld.
Extra isobus-stekker
Het kostte de ondernemer wel flink tijd om de machine goed aan de gang te krijgen. Dat kwam door een extra isobus-stekker ten dienste van bemesting bij het zaaien en een aangepaste schoffelbalk met gesplitste locatie van camera en GPS-bol. Ook moest hij nog een storing in de verlengkabel verhelpen. “Het kostte meer dan een dag om alles werkend te krijgen. Maar eenmaal werkend ging het goed. Het resultaat is heel netjes.” Met alleen GPS was het volgens de ondernemer niet zo secuur gegaan.
Salomé gebruikt de isobus ook voor het computergestuurd vloeibaar bemesten tijdens het zaaien. Mogelijk gaat dit op termijn via taakkaarten. Hij verwacht via de vloeibare meststoffen een hogere stikstofefficiëntie waardoor hij in het najaar meer stikstof in de vorm van organische stof kan aanvoeren.
2 Comments
Zo te zien wordt maar 1 bed geschoffeld , dat zou mijns inziens beter door een robot kunnen omdat die zolang het niet regent dag en nacht kan werken en zo een hogere capaciteit haalt.
Hier worden 3 bedjes geschoffeld, dus 4,5 meter. Tussen de rijen is nu na enkele weken het onkruid grotendeels weg ondanks de regen dezelfde avond. In de rij is voor nu handmatig werk. Er is met messen van 20 cm gereden met een rijafstand van 30 cm.
Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.