Webinar: voorkeur lichtere machines boven vaste rijpaden
Boeren kiezen vooralsnog liever voor lichtere machines en andere banden dan voor vaste rijpaden. Dat was de uitslag in een poll tijdens het webinar ‘Economisch perspectief’ voor de akkerbouw van de Boerderij van de Toekomst. Maar ook: de methoden die bij Boerderij van de Toekomst worden getest, zijn wel de weg naar de toekomst.
Liefst 200 namen deel aan het gratis webinar over vaste rijpaden/ onbereden teeltbedden. Een indicatie dat de akkerbouw op zoek is naar antwoorden op voorliggende uitdagingen als klimaat, neerslag en ziektes. Maar zijn vaste rijpaden een interessante optie voor boeren? Waar de kijkers van het webinar het over eens waren, is dat bodemverdichting een serieus probleem is. Het gros denkt dat het nu al meer dan 10% opbrengst kost en in de toekomst misschien wel meer (10-15 %).
Zoeken naar alternatieven
Dus moet gezocht worden naar alternatieven. Gaan boeren dan massaal investeren in vaste rijpaden/ onbereden teeltbedden? Vooralsnog niet, zo bleek tijdens het webinar in een poll. Ondanks het feit dat Boerderij van de Toekomst voorrekende dat investeringen in materiaal wel degelijk rendabel kunnen zijn. De kijkers van het webinar zoeken hun heil nu nog vooral in lichtere machines en andere banden, zo was de einduitslag in de poll. Een op de vijf zag wel wat in vaste rijpaden.
Host van het webinar Pieter de Wolf van de Boerderij van de Toekomst gaf ook aan dat zij nu vooral testen en ook het antwoord nog niet hebben. Maar dat ze in Lelystad makkelijker kunnen testen en meer risico’s kunnen lopen dan de boer. En dat er veel gaat veranderen komende jaren, vaste rijpaden of niet, ook dat lijkt wel duidelijk. Een van de gasten tijdens het webinar akkerbouwer Pieter Evenhuis zei daar over: “Hoe het er uit ziet weet ik niet, maar tussen nu en tien jaar rijden er wel robots bij ons rond.”
Boeren van de toekomst
Hoewel het in dit webinar vooral ging over vaste rijpaden (daar is op een gemiddelde boerderij toch al snel enkele tonnen aan investeringen voor nodig, zo werd berekend), zijn ze bij Boerderij van de Toekomst ook bezig met zaken als gewasbescherming, strokenteelt, bemestingsstrategie en robotisering. Daar ging ook de laatste stelling over: presteert een vernieuwend landbouwsysteem als Boerderij van de Toekomst over tien jaar beter dan de huidige teeltsystemen? Het gros van de stemmers (67%) was het daar mee eens. Ofwel: de combinatie van al die vernieuwing gaat wel een antwoord geven op de voorliggende uitdagingen.
Pieter de Wolf: “We krijgen geregeld de vraag: kan het wel uit wat jullie bij Boerderij van de Toekomst doen. Een definitief antwoord hebben we daar nog niet op. We testen en komen volgend jaar met antwoorden op basis van de eerste vier jaar. Het is wel onze overtuiging dat waar we mee bezig zijn, een antwoord zou kunnen zijn.”
De uitslag van de poll tijdens dit webinar over de rol van Boerderij van de Toekomst was in die zin een steun in de rug door aan te geven dat zij over pakweg tien jaar denken dat het landbouwsysteem van de Boerderij van de Toekomst beter is dan het huidige systeem.
Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.