Zes NPPL-telers voeren proef uit met variabel loofdoden
Zes NPPL-akkerbouwers voeren komende weken een proef uit met variabele loofdoding in aardappelen. Duidelijk moet worden wat de resultaten zijn van twee verschillende spuittechnieken. Daarbij wordt gekeken naar onder meer de effecten in het veld en de gebruikte hoeveelheid middel.
De zes telers voeren eerst een volveldsbespuiting uit met Quickdown, waarbij de dosering eventueel wordt aangepast aan de stand van het gewas. Een week later maakt een drone opnames, waarvan de data verwerkt worden naar een taakkaart.
Zo gauw de dronedata binnen zijn, maken de telers de taakkaart in Farmmaps. In Farmmaps zit een app die de hoeveelheid middel precies uitrekent, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Medewerkers van de WUR die bij NPPL betrokken zijn, assisteren de telers hierbij.
De teler kiest dan uit de middelen Quickdown of Spotlight Plus. Vervolgens wordt de taakkaart in de terminal van de spuit geüpload en getest. De teler voert daarna op het goede moment een tweede, variabele bespuiting uit aan de hand van de taakkaart.
Twee typen spuiten
Er doen twee typen spuiten mee aan de proef:
- Variëren over de volle werkbreedte door de druk te variëren
- Variëren per dop met de nieuwe PWM-techniek
De telers en hun begeleiders gaan na wat beide technieken aan besparingen opleveren ten opzichte van volveldsbespuiting. Daarbij wordt gekeken naar de landbouwkundige effecten in het veld, de kosten en het milieu. De telers geven ook hun oordeel, met name of het variabel spuiten afdoende heeft gewerkt. Om het verschil goed te kunnen zien, wordt in elk perceel ook één werkgang met volledige dosering gespoten.
De betrokken telers zijn:
- Martin de Meijer, Hoek (Zld.) – bespuiting varieert over hele werkbreedte
- Pieter van Leeuwen Boomkamp, Nijkerk (Gld.) – PWM-techniek
- Jan Pieter Evenhuis, Giethoorn (Ov.) – PWM-techniek
- Jacob van de Borne, Reusel (N.-B.) – PWM-techniek
- Daniël Cerfontaine, Berg en Terblijt (L.) – bespuiting varieert over hele werkbreedte
- Nanne Sterenborg, Onstwedde (Gr.) – PWM-techniek
De bedrijven van de zes telers bevinden zich verspreid over het hele land.
Aardappelteler Jacob van de Borne heeft de eerste bespuiting al uitgevoerd. Hij is zelfs een stap verder gegaan. Aangezien het gewas al ver dood was en er alleen nog wat plukjes groen loof stonden, heeft hij alleen die plekken gespoten. Hiervoor had hij de dronebeelden van het perceel met een eigen programma (Dacom) omgezet naar een taakkaart. En vervolgens ‘spot spray’ gespoten, waarbij de PWM-techniek ten volle is benut.
3 Comments
Zitten er in het aardappelloof geen nuttige stoffen?
Loof oogsten (even als later de krtieltjes) in een werkgang en meteen verwerken??
Aardappelteelt in ned ten dode opgeschreven dit komt doordat noodzakelijke medicijnen zoals mancozeb in teeltjaar 2022 niet meer toegepast kan worden vervangende gbmmiddelen 50%perha duurder zijn
Natuurlijke vijanden bestrijding helpt 5% mee zie teeltjaar 2021
Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.